Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Ήττα ή... ήττα, το σταυροδρόμι Σαμαρά


Ήττα ή... ήττα, το σταυροδρόμι Σαμαρά 
Μελιγγώνης Γιώργος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/06/2012
    Η προεκλογική εκστρατεία που διεξήγε, έως προχθές, η Ν.Δ. ήταν απλώς απʼ τα άγραφα. Ο Αντ. Σαμαράς εμπορεύθηκε τον φόβο, δίχασε τους Έλληνες, έσπειρε το μίσος και τον ρατσισμό κατά των μεταναστών, με προφανή στόχο να τρομοκρατήσει και να εκβιάσει την ψήφο πολιτών που φοβούνται για το μέλλον τους. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ακριβώς αυτός ο τρόπος που πολιτεύθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα είναι ο πολιτικός τάφος του. Είτε χάσει είτε κερδίσει στις σημερινές εκλογές. Βέβαια, αν κερδίσει, θα ενταφιαστεί και η χώρα, αλλά αυτή είναι μια άλλη, μεγάλη συζήτηση.
    Αντιμέτωπος με την ακροδεξιά ατζέντα, τη λάσπη και το εμπόριο φόβου και τρόμου την "επόμενη μέρα" ο πρόεδρος της Ν.Δ.
    Αν τελικά τα “πέτσινα” εκβιαστικά διλήμματα δεν πιάσουν και ο Αντ. Σαμαράς τερματίσει δεύτερος στην εκλογική κούρσα, η συνέχεια στο εσωκομματικό πεδίο είναι προβλέψιμη: δεν υπάρχει ούτε ένα στέλεχος της Ν.Δ., των ακραιφνών “σαμαρικών” συμπεριλαμβανομένων, που να μη θεωρεί αυτονόητη την παραίτηση του προέδρου της Ν.Δ. από τον προεδρικό θώκο της Συγγρού. Ο Αντ. Σαμαράς, εξάλλου, φέρεται να έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις του σε περίπτωση ήττας, αφού ούτε ο ίδιος θα θελήσει να δοκιμάσει να παραμείνει πρόεδρος του κόμματος. Θα πρέπει, άλλωστε, να συγκρουστεί με όλο το κόμμα αν θελήσει να παραμείνει πρόεδρος.

    Εύθραυστο τοπίο
    Στην περίπτωση αυτή, έντονη κινητικότητα αναμένεται να επιδείξει ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος εξάλλου φρόντισε να κινηθεί εκτός γραμμής δύο φορές τις τελευταίες 20 ημέρες: την πρώτη, όταν αποδόμησε το κεντρικό διακύβευμα των εκλογών κατά τον Αντ. Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας ως “ψευτοδίλημμα” το “ευρώ ή δραχμή” και τη δεύτερη όταν πρότεινε, αιφνιδιάζοντας το περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ., το “πάγωμα” της εφαρμογής όλων των “μνημονιακών μέτρων” ύψους 11,5 δισ. του Ιουνίου. Αίνιγμα αποτελεί η στάση που θα τηρήσει η Ντ. Μπακογιάννη. Αν και σε κάθε άλλη περίπτωση θα εθεωρείτο δεδομένη η υποψηφιότητά της για την προεδρία, το γεγονός ότι επί δύο χρόνια ήταν εκτός Ν.Δ. και επανεντάχθηκε στο κόμμα μόλις πριν 20 μέρες αφαιρεί πολλούς πόντους από ενδεχόμενη υποψηφιότητά της.

    Η... "ώρα του Καραμανλή";
    Παράλληλα, σε κυρίαρχο αναμένεται να αναδειχθεί το αίτημα πολλών “γαλάζιων” για “ολική επαναφορά” του Κ. Καραμανλή και τότε μένει να φανεί ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του για το προσωπικό πολιτικό του μέλλον. Ορισμένοι συνομιλητές του εικάζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός συνεχίζει να αδιαφορεί στο ενδεχόμενο “πισωγύρισμα” στη θέση του προέδρου της Ν.Δ., ενώ άλλοι εκτιμούν ότι ο Κ. Καραμανλής θα μπορούσε να γυρίσει, υπό την αίρεση να γυρίσει ως “ηγέτης” που θα ενώσει την Κεντροδεξιά και, πάνω απʼ όλα, ως “παράκλητος”. Περίπου, δηλαδή, όπως γύρισε ο θείος του το '74, στη Μεταπολίτευση.

    Οι σπόροι της οργής
    Ωστόσο, ακόμη κι αν ο Αντ. Σαμαράς καταφέρει να κερδίσει τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση, για την οποία πολέμησε με φόβο κατά των πολιτών και τόνους λάσπης κατά του ΣΥΡΙΖΑ, πάλι θα βρει μπροστά του την εκστρατεία του τρόμου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, κορυφαίοι παράγοντες της Κεντροδεξιάς έδιναν τροφή σε σενάρια για πρωθυπουργό “τρίτο πρόσωπο”, ακόμη κι αν η Ν.Δ. έρθει πρώτη. Ο Αντ. Σαμαράς, βεβαίως, αντιδρά, ωστόσο θα τού είναι πολύ δύσκολο να χρεωθεί τρίτες εκλογές, αν κατά την πορεία των διερευνητικών εντολών θεωρηθεί όρος εκ των ων ουκ άνευ η “παραίτησή” του από την πρωθυπουργία. Εξάλλου, το ίδιο είχε ζητήσει ο ίδιος από τον Γ. Παπανδρέου πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ο τότε πρωθυπουργός τού είχε ζητήσει να συγκυβερνήσουν.
    Όπως και να έχει, πολλά “γαλάζια” στελέχη ήδη διερωτώνται “πώς θα μπορέσει να κυβερνήσει μʼ αυτά που έχει πει” ο Αντ. Σαμαράς, αν τελικά η Ν.Δ. έρθει πρώτο κόμμα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., με τη σκληρή ακροδεξιά ατζέντα, την πολωτική εκστρατεία και το εμπόριο φόβου περί δραχμής, έχει “εκβιάσει” την ψήφο του 1/3 των πολιτών και... έχει θέσει απέναντί του τα υπόλοιπα 2/3 περίπου. Κι όλα αυτά, ενώ θα κληθεί, αν κερδίσει τις σημερινές εκλογές, να βυθίσει την Ελλάδα ακόμη βαθύτερα στην ύφεση, την ανεργία και να διαλύσει έτι περαιτέρω το κοινωνικό κράτος. Να εφαρμόσει, δηλαδή, το Μνημόνιο, με τους δανειστές να τον απειλούν με τους ίδιους εκβιασμούς που ο ίδιος υιοθέτησε, μεγέθυνε και κλιμάκωσε τις τελευταίες 25 ημέρες. «Νομίζετε ότι πολλοί θα θέλουν την πρωθυπουργία, νομίζετε ότι δεν θα είναι Γολγοθάς;» διερωτήθηκε προχθές, ξέροντας ότι, αν τελικά εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, θα έχει την κοινωνία απέναντί του. Γιατί; Γιατί όπως έλεγε και ο Αμερικανός συγγραφέας Τσακ Παλάνιουκ, “από πότε ακριβώς το μέλλον μετατράπηκε από υπόσχεση σε απειλή;”.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου