Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Με εκβιασμούς copy paste επιβάλλουν νέο ασφαλιστικό και εργασιακό


Με εκβιασμούς copy paste επιβάλλουν νέο ασφαλιστικό και εργασιακό

Παναγόπουλος Θάνος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/07/2012
    Σε νέα μέγγενη ετοιμάζονται να συνθλίψουν εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά οι δύο “τρόικες”, συγκυβέρνηση και δανειστές. Σήμερα επανέρχονται οι ελεγκτές της "κανονικής" τρόικας (ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ) για την αξιολόγηση της οικονομίας, με την οποία θα προσδιοριστεί το πακέτο των μέτρων που θα ληφθούν και το οποίο λίγο - πολύ θα ισοδυναμεί με κάτι σαν νέο ασφαλιστικό και νέο εργασιακό. Αυτό θα προβλέπει, με βάση το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, περικοπές συντάξεων και μισθών ΔΕΚΟ, πλαφόν στα επιδόματα και ιατρικές δαπάνες και εν γένει θα είναι τόσο σκληρό που Βερολίνο και ΔΝΤ έχουν κάνει για πολλοστή φορά "copy paste" τους εκβιασμούς τους για... έξοδο από ευρώ, για... αναβολή της επόμενης δόσης κ.λπ., ενώ δεν είναι άσχετες και οι δηλώσεις της γενικής γραμματέως της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Σάραν Μπάροου για πιθανή κοινωνική αναταραχή...
    Το οικονομικό επιτελείο έχει αναλάβει τη δέσμευση να προσδιορίσει μέτρα μείωσης των δημοσίων δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-14, τα οποία σε γενικές γραμμές θα παρουσιάσει μεθαύριο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στην τρόικα. Ας σημειωθεί ότι χθες το οικονομικό επιτελείο είχε δύο συσκέψεις, τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με τη συμμετοχή και κλιμακίου του ΔΝΤ, για τα μέτρα.
    Η ελληνική κυβέρνηση έχει βρει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 8 δισ. ευρώ των μέτρων της ερχόμενης διετίας και θα επικαλεστεί και το άλλοθι των -απολύτως προβλέψιμων πλέον- απειλών/εκβιασμών περί εξόδου της χώρας από το ευρώ και περί παγώματος της επόμενης δόσης, όπως σταθερότατα και με απόλυτη συνέπεια εκ μέρους των εκβιαστών συμβαίνει καθ΄ όλη την διάρκεια των Μνημονίων, προκειμένου να λάβει σκληρότατα μέτρα (ενδεικτικά, είχαμε το προηγούμενο 24ωρο δήλωση Κομισιόν ότι η συζήτηση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι απίθανο να γίνει πριν από τον Σεπτέμβριο, δημοσίευμα Σπίγκελ για δυσαρέσκεια αναφορικά με το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου στήριξης, ρεπορτάζ της Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ, ότι οι σημαντικότεροι χρηματοδότες της Ελλάδας, και κυρίως η Γερμανία και το ΔΝΤ, δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να τη στηρίξουν περαιτέρω, κ.λπ.).
    Και αυτό, προκειμένου να “βρει” τα 11,5 δισ. ευρώ της επόμενης διετίας, πέραν των 3 δισ. ευρώ για το 2012, αλλά και των επιπλέον αυτών των 3 δισ. ευρώ που θα ζητήσει για εφέτος η τρόικα λόγω των δημοσιονομικών αποκλίσεων (2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ), όπως επίσης και των επιπλέον των 11,5 δισ. ευρώ για την ερχόμενη διετία μέτρων που θα απαιτήσουν ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ λόγω της βαθύτερης των προβλεπομένων ύφεσης για το 2012 και το 2013 (συνολικά, πάνω από 17 δισ. ευρώ).
    Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση είχε βρει μέτρα μόνο 9 δισ. ευρώ από τα 11,5 δισ,. ευρώ για τη διετία 2013-14 και μάλιστα χωρίς να είναι διασφαλισμένο ότι το ποσό αυτό θα “εγκριθεί” ως ακριβές από την τρόικα. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο φρονούν πως με βάση την ad hoc μελέτη του ΚΕΠΕ, εκθέσεις του ΔΝΤ και προτάσεις των υπουργείων θα εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα κονδύλια. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείουν μεταξύ άλλων το πλαφόν στις συντάξεις να υποχωρήσει σε 2.000 με 2.200 ευρώ αντί των 2.400 ευρώ που προτείνει η μελέτη του ΚΕΠΕ, αλλά και περαιτέρω “ακρωτηριασμό” του κράτους, που θα απεμπολήσει δραστηριότητες οι οποίες του ανήκουν ώστε να μπει σε αυτές ο ιδιωτικός τομέας (λ.χ. ΚΤΕΟ).
    Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, ναι μεν αρνήθηκαν χθες να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες για καθιέρωση πλαφόν 1.500 ευρώ τον χρόνο, ανά ασφαλισμένο, όσον αφορά τις δαπάνες υγείας που θα δικαιούται στο ελληνικό κοινωνικό κράτος, δεν διέψευσαν όμως ότι η κυβέρνηση κινείται σε μια τέτοια λογική...
    Στο μεταξύ, ο εκρηκτικός συνδυασμός της αναπαραγόμενης στα διεθνή ΜΜΕ παραφιλολογίας ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεωκοπήσει ακόμη και τον Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Ισπανία, όπου το 10ετές ομόλογο έχει εκτιναχθεί στο 7,50%, γκρέμισαν τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου κάτω από τις 600 μονάδες, στις 586,04, με απώλειες 7,10%!
    Οι περισσότερες τραπεζικές μετοχές έχασαν διψήφια ποσοστά:
    Η Εθνική έκλεισε στα 1,10 ευρώ (-11,29%), η Alpha στα 0,99 ευρώ (-9,17%), η Eurobank στα 0,5880 ευρώ (-10,91%), η Πειραιώς στα 0,1980 ευρώ (-9,59%), η Κύπρου στα 0,2250 ευρώ (-6,25%), το Τ.Τ. στα 0,3560 ευρώ (-10,33%) και η ΑΤΕ στα 0,1840 ευρώ (-10,24%).

    ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου