Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Εργασιακός μεσαίωνας: Απαιτούν κατάργηση συμβάσεων και εργατικής νομοθεσίας!.


Εργασιακός μεσαίωνας: Απαιτούν κατάργηση συμβάσεων και εργατικής νομοθεσίας!...
Πετρόπουλος Α.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/01/2012
    Δραματικές ανατροπές στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, της διαιτησίας και των εργασιακών σχέσεων απαιτεί με τελεσίγραφό της η τρόικα δεσμεύοντας την κυβέρνηση σε άμεση υλοποίηση, ασχέτως του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν εκ νέου σήμερα μεταξύ της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεεων, μετά τη διακοπή κατά την πρώτη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα ύστερα από είσοδο συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ.
    Με την κυβέρνηση να έχει μισο-αποδεχθεί το τελεσίγραφο τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων των "κοινωνικών εταίρων" θα τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές και ενδεχομένως να χρειαστεί να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση, δεν είναι καθόλου τυχαία η χθεσινή διαρροή με τα "εννέα μέτρα φωτιά" που ζητούν οι δανειστές "εδώ και τώρα", συναρτώντας την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το PSΙ με νέο ειδικό Μνημόνιο που απαιτούν για μισθούς και συντάξεις.
    Σύμφωνα με το "κείμενο εργασίας" που παρέδωσε η τρόικα στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, απαιτείται η οριζόντια περικοπή 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, περικοπή στις ωριμάνσεις μισθών και στις υπερωρίες. Ειδική αναφορά γίνεται στο εγασιακό καθεστώς των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ), όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το καθεστώς απολύσεων θα πρέπει να εξισωθεί με αυτό του ιδιωτικού τομέα που προέκυψε από το αρχικό Μνημόνιο, αλλά και να δίνεται η δυνατότητα στη διοίκηση να επιλέγει ποιους θα απολύει. Ζητείται ακόμα απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας στον τουριστικό κλάδο και πριμοδότηση της εκ περιτροπής εργασίας σε σχέση με τη μερική απασχόληση.

    Τέλος συμβάσεις και διαιτησία
    Η τρόικα απαιτεί δύο ακόμα καίριες παρεμβάσεις που ουσιαστικά διαλύουν όλο το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και του εργατικού δικαίου. Συγκεκριμένα ζητεί οι συλλογικές συμβάσεις που λήγουν να μετατρέπονται αυτομάτως σε ιδιωτικές σε περίπτωση που παρέλθουν έξι μήνες και δεν ανανεωθούν. Δηλαδή ζητούν κατάργηση της "περιόδου μετενέργειας", που σημαίνει κατάργηση της ρύθμισης με την οποία έξι μήνες μετά τη λήξη μιας συλλογικής σύμβασης και, εφόσον δεν υπογραφεί άλλη, όλοι οι όροι μεταφέρονται στις ατομικές συμβάσεις.
    Για τον ΟΜΕΔ ζητούν ουσιαστικά την πλήρη κατάργησή του καταργώντας τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής (θα πρέπει να συμφωνούν και οι εργοδότες) ενώ σημειώνουν ότι "οι μηχανισμοί μεσολάβησης και διαιτησίας είναι αναποτελεσματικοί, δεν λαμβάνουν υπόψη οικονομικά στοιχεία και βασίζονται υπερβολικά στους νόμους!

    ΣΥΡΙΖΑ: Εξαφανίζουν συμβάσεις και δικαιώματα
    "Η τρόικα, η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ έχουν βάλει στόχο να εξαφανίσουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να ισοπεδώσουν τους μισθούς στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, να εξαερώσουν τις επικουρικές συντάξεις και να εξαφανίσουν το κοινωνικό κράτος οδηγώντας τη χώρα σε ακόμα βαθύτερη ύφεση και τα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια, την ανεργία και την απόλυτη εξαθλίωση" σημειώνει σε δηλωσή του εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Στρατούλης.

    ΣΕΒ: Διασφάλιση 13ου και 14ου
    Στη σημερινή διαπραγμάτευση η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θα επιμείνει ότι δεν δέχεται καμία παρέμβαση στη σύμβαση, ζητώντας να χορηγηθεί η αύξηση του Ιουλίου (περίπου 2,5%) και να μην περικοπούν 13ος και 14ος μισθός. Δέχεται μείωση του μη μισθολογικού κόστους εφόσον βρεθεί πόρος - φόρος που θα αποκαταστήσει τις εισφορές. Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ δηλώνει ότι προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με δύο βασικές θέσεις: Διασφάλιση των συμβάσεων, των κατώτατων μισθών χωρίς αλλαγές προς τα πάνω ή προς τα κάτω για όσο διαρκεί η κρίση, ενώ υπενθυμίζει ότι "έχουμε υπογράψει τη διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού στο πλαίσιο της τελευταίας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας".

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου