Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Να εξαιρεθούν οι σχολικές επιτροπές από τον αυξημένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης



 

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 

Θέμα :   Να  εξαιρεθούν οι σχολικές επιτροπές από τον αυξημένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αποδέκτες των τραγικών επιπτώσεων της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης είναι οι ίδιοι οι μαθητές και οι δάσκαλοί τους. Στο σύνολο των προβλημάτων έρχονται να προστεθούν και οι συνεχιζόμενες περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων, με αποτέλεσμα η απόδοση μειωμένων κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές, να στερεί τα σχολεία από τους αναγκαίους πόρους για την κάλυψη ακόμη και των στοιχειωδών λειτουργικών τους αναγκών.

Με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση αποδίδεται στους Δήμους το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά ουσιαστικά στη δεύτερη δόση των ΚΑΠ για το 2012, από τις τέσσερις συνολικά μέσα στο έτος. Το ποσόν αυτό, το οποίο θα καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες όλων των σχολείων, δίνεται αφενός με εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση και αφετέρου είναι σημαντικά μειωμένο σε σύγκριση με προηγούμενα έτη.

Τη στιγμή που τα σχολεία αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα συντήρησης και επισκευής των μονάδων, της θέρμανσης, της αναγκαίας γραφικής ύλης, του ρεύματος και του νερού, η κυβέρνηση σε συμμόρφωση με τις επιταγές των μνημονιακών της εταίρων προσθέτει στα υπάρχοντα προβλήματα ένα ακόμα, την αύξηση του κόστους του πετρελαίου κατά 50%. Υπό αυτές τις συνθήκες τα σχολεία ή θα υποχρεωθούν να λειτουργήσουν χωρίς θέρμανση, με ότι αυτό συνεπάγεται για μαθητές και δασκάλους εν όψει του χειμώνα ή θα δαπανήσουν όλη σχεδόν την κρατική επιχορήγηση στην αγορά πετρελαίου, σε βάρος των υπολοίπων λειτουργικών αναγκών τους.

Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται έντεχνα να επιβαρυνθούν οι ήδη οικονομικά εξαθλιωμένοι γονείς, να καλύψουν σε πολλές περιπτώσεις τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.

Η μνημονιακή λαίλαπα που υποβαθμίζει ανεξέλεγκτα το δημόσιο σχολείο, που απαξιώνει τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, που αποστραγγίζει οικονομικά τη δημόσια παιδεία, συμπαρασύρει στο πέρασμά της τα όνειρα κάθε μαθητή και κάθε μαθήτριας. Αυτό αποτελεί υπέρμετρη ντροπή και προσβολή στα δημοκρατικά μας ιδεώδη.

 

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

1.       Πρόκειται να εξαιρεθούν οι σχολικές επιτροπές από τον αυξημένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα έχουν θέρμανση οι μαθητές και οι δάσκαλοί σε όλα τα σχολεία, χωρίς να επηρεαστούν οι δαπάνες των υπολοίπων λειτουργικών αναγκών τους;

 

         Αθήνα 24/9/12                                                                                                        Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Πάντζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου