Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ποια δωρεάν παιδεία;


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011


Ποια δωρεάν παιδεία;

thumb
Της Ηλέκτρας Αλευρίτη
Ανέκαθεν ήμουν υπέρμαχος της δημόσιας παιδείας. Αποφοιτώντας από ένα δημόσιο και μάλιστα κακόφημο σχολικό συγκρότημα, την Γκράβα και συνεχίζοντας σε ένα επίσης δημόσιο και κακόφημο πανεπιστήμιο, το Πάντειο, θεωρούσα πως η παιδεία που έλαβα -γιατί άλλο παιδεία και άλλο εκπαίδευση-, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από ένα ιδιωτικό «μαγαζί».
Ένα «μαγαζί» μέσης εκπαίδευσης που το δικαίωμα γίνεται πολυτέλεια, η γνώση πληρώνεται και μάλιστα αδρά και το παιδί στερείται βασικές εμπειρίες που αργότερα θα τις βρει μπροστά του. Εκτός από τις αγαπημένες κοπάνες (ναι, και σε αυτό έχουν δικαίωμα οι μαθητές, άλλωστε είναι το μόνο που θυμόμαστε οι περισσότεροι από τα μαθητικά μας χρόνια), το παιδί, σύμφωνα με παιδοψυχολόγους, πρέπει να μεγαλώνει σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που θα συναντήσει και αργότερα στη ζωή του, χωρίς να είναι υπερπροστατευμένο από όλους και όλα. Δεν εννοούμε βέβαια να κάνει παρέα με εγκληματίες σε καταγώγια για να γίνει ώριμος. Απλά, να συναναστρέφεται με παιδιά που ενδεχομένως να μην είναι από πλούσιες οικογένειες, να είναι διαφορετικής υπηκοότητας ή διαφορετικού πολιτισμικού υπόβαθρου.
Βέβαια, ένα ιδιωτικό σχολείο έχει apriori τις καλές υποδομές που εγώ σνόμπαρα, γιατί ως γνωστόν όσα δεν τα φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Τα σπασμένα τζάμια της Γκράβας, οι χαλασμένοι υπολογιστές –όταν υπάρχουν-, η έλλειψη κιμωλιών, σφουγγαριών, μέχρι και… πορτών ενίοτε, είναι ίδιο και το αυτό με τα γυμναστήρια, τους φρεσκογυαλισμένους πίνακες και τα πεντακάθαρα θρανία του ιδιωτικού. Επίσης, το ιδιωτικό σχολείο έχει ακόμα ένα βασικό προσόν, που στις μέρες μας είναι φοβερό προνόμιο: ΒΙΒΛΙΑ. (Μάλιστα, υπάρχουν φήμες πως κυκλοφορεί εδώ και καιρό το ανέκδοτο στους διαδρόμους των φλώρων ιδιωτικόπαιδων, όπου σε μια υποανάπτυκτη χώρα στο εξωτερικό λέει η μαμά στο παιδί: - Αμπτούλ, διάβασε τα μαθήματά σου! Στην Ελλάδα τα παιδάκια δεν έχουν βιβλία!.)
Όταν όμως
-η έλλειψη βιβλίων φτάνει σε ποσοστό μέχρι και το 60%
-οι συγχωνεύσεις των σχολείων γίνονται η μία μετά την άλλη με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία πολλών σχολικών μονάδων
-οι σχολικές βιβλιοθήκες καταργούνται ή περιορίζονται
-η ενισχυτική διδασκαλία σταματά με αποτέλεσμα την «εγκατάλειψη» των αδύνατων μαθητών που αδυνατούν να πληρώσουν φροντιστήρια
-ο αριθμός των μαθητών σε μια τάξη συνεχώς αυξάνεται με την απώλεια οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών
-και η δημοτική αρχή αδιαφορεί στην αντιμετώπιση πρακτικών προβλημάτων συντήρησης και λειτουργίας του σχολείου, τότε οι αμπελοφιλοσοφίες περί ιδιωτικής και δημόσιας παιδείας καταρρέουν.
Αυτό είναι το δημόσιο σχολείο. Να το χαιρόμαστε.

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!

christmas_card_1.jpg


Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚ/ΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2012!


ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΛΑΣ ,ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ,ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΦΩΤΙΑΔΗΣ



Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Άτιμα μνημόνια!


Άτιμα μνημόνια!
Καρτερός Θανάσης
Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/12/2011

    Αν κάτι δείχνει το τέλος εποχής για τους τριάκοντα τυράννους των δανειστών και των μνημονίων είναι οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Παπαδήμου και οι σχέσεις των μελών της (και των κομμάτων-συνεταίρων) μεταξύ τους. Οι οποίες υποχρεώνουν τους αρμόδιους πολιτικούς συντάκτες να αντιγράφουν το στυλ και τις εκφράσεις των πολεμικών ανταποκριτών, διότι πώς αλλιώς να περιγράψουν τις σχέσεις του Βορίδη με τον Ραγκούση, του Βενιζέλου με τον Ρέππα, του Χρυσοχοΐδη με τον Λοβέρδο, του ΛΑΟΣ με τη Ν.Δ., των φιλόδοξων του ΠΑΣΟΚ με τον Παπανδρέου και τελικώς όλων με όλους; Μιλούν λοιπόν και γράφουν για υπουργικό συμβούλιο-πεδίο βολής, για πυρά του τάδε για τον δείνα, για ανταλλαγή πυρών μεταξύ του χι και το ψι, για επίθεση του άλφα στο βήτα, για αντεπίθεση του βήτα στον άλφα -μύλος υπόθεση εν ολίγοις.
    ΤΟ ΩΡΑΙΟ είναι ότι όλοι αυτοί που τώρα διαπληκτίζονται δημοσίως χωρίς καμιά αίσθηση ούτε του τραγικού, ούτε του γελοίου, ορκίζονταν μέχρι χτες -μερικοί ορκίζονται ακόμα- στο υπέρτατο αγαθό της σωτηρίας της πατρίδας. Δεν υπολόγιζαν υποτίθεται την προσωπική τους σωτηρία αν ήταν να σωθεί η πατρίς. Θυμάστε τι έλεγε από την εποχή του Καστελόριζου και εντεύθεν ο Παπανδρέου; Ο Βενιζέλος όταν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών; Ο Λοβέρδος όταν θρηνούσε για την τραγωδία της Υγείας και την προσωπική του τραγωδία; Ο Σαμαράς όταν διέπραξε τη θυσία να τα βρει με το ΠΑΣΟΚ και να στηρίξει την πολιτική που καταγγέλλει; Όλοι μαζί όταν ορκίζονταν υπουργοί της νέας κυβέρνησης και φορούσαν μπροστά στις κάμερες το πιο ελληνικό τους ύφος για να διακηρύξουν ότι είναι εποχή ενότητας και περισυλλογής; Με αποτέλεσμα να τους πιστέψει και ο αφελής (λέμε τώρα..) τραπεζίτης πρωθυπουργός και να σημειώσει στον απολογισμό των τριάντα ημερών της κυβέρνησής του ως βασική κατάκτηση την εθνική ενότητα που εκπροσωπεί η κυβέρνησή του;
    ΤΙ ΤΟΥΣ έπιασε τώρα και βαράνε διάλυση; Πολλά μπορεί να πει κανείς και για τις επερχόμενες εκλογές, και για τις επίσης επερχόμενες εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ και για τις επερχόμενες θύελλες στη Ν.Δ. τον Σαμαρά και για τον ακροδεξιό σαλτιμπαγκισμό του ΛΑΟΣ. Το βασικό όμως, το αισιόδοξο, το καινούργιο από μια άποψη είναι ένα: Βλέπουν τώρα ακόμα κι αυτοί ότι το καράβι ναυαγεί, βουλιάζει, πάει φούντο. Κι όχι από λάθη, αβλεψίες και πατάτες που έχουν διαπράξει -τη μεγαλύτερη στον κόσμο φάρμα γεωμήλων έχουν στήσει από το 2009. Αλλά γιατί η κοινωνία τα έχει στυλώσει, δεν θέλει πια να πληρώνει, δεν μπορεί πια να πληρώνει κι αν θέλει κάτι να πληρώσει είναι όλους αυτούς που την οδήγησαν ως εδώ. Κι ότι ξεκίνησε ως κατακραυγή και γιαούρτι φτάνει η στιγμή που θα καταλήξει όχι απλώς εκλογικό μαύρισμα, αλλά ισοπέδωση, τσαλάκωμα, διαγραφή από τον χάρτη του σήμερα και του αύριο. Περί αυτού πρόκειται.
    ΕΤΣΙ πασχίζουν να πηδήξουν από το καράβι, καθένας με το δικό του σωσίβιο -λίγη αυτοκριτική, πολλή κριτική στους άλλους κι ακόμα περισσότερο θράσος ότι οι ιθαγενείς ξεχνούν εύκολα. Πρέπει βλέπετε να είναι έτοιμοι, να υπάρχουν εφεδρείες, όταν θα χρειαστεί σε λίγο να σωθεί και πάλι η πατρίς από το χάος, από την ακυβερνησία, από την αριστερά. Πιθανόν και από τις πολιτικές των μνημονίων -όλα τα έχουμε δει σʼ αυτό τον τόπο, μη σας κάνει εντύπωση το τελευταίο, ήδη ο Παπανδρέου έριξε τις πρώτες βολές για όσα τον υποχρέωσαν(!) οι ξένοι να κάνει. Σπρώχνονται δηλαδή να πάρουν θέσεις στο νέο σκηνικό που έρχεται και μάλιστα σε μια σκηνή που και όλους δεν τους χωράει και μπαρούτι βρωμάει.
    ΚΙ ΟΣΟΙ φιλοσοφείτε για το χάλι τόσων λαμπρών πολιτικών ανδρών και γυναικών καλό είναι να θυμάστε ότι οι πολιτικοί διαμορφώνουν βέβαια τις πολιτικές, αλλά και οι πολιτικές διαμορφώνουν και ενίοτε παραμορφώνουν τους πολιτικούς. Με τόσο βάρβαρη, ανήθικη, άθλια πολιτική που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια γιατί να απορεί κανείς για τη βαρβαρότητα, την ανηθικότητα και την αθλιότητα που χαρακτηρίζουν τις συμπεριφορές τους τώρα που έρχεται η στιγμή της αλήθειας; Εδώ μπορεί δηλαδή κανείς να αναφωνήσει μαζί τους: Άτιμα μνημόνια, τι μας κάνατε. Αλλά ακόμα και ο δικός τους Τόμσεν το ξεκαθάρισε: Δεν φταίνε τα μνημόνια, αυτοί που τα εφάρμοσαν φταίνε. Συνεπώς, επάνω τους...

    Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

    ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΑΣ



    15 Δεκέμβρη Συγκέντρωση και διαδήλωση για την Ανεργία

    Κάλεσμα αγωνιστικής κοινής δράσης ενάντια στην ανεργία

    Απέναντι στον εκβιασμό της πείνας και της εξαθλίωσης, της ηττοπάθειας και της ατομικής ευθύνης και ενοχής οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, Έλληνες και μετανάστες, είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσουμε φωνή και πρόσωπο τώρα. Να πάψουμε να είμαστε ψηφία σε στατιστικές αναλύσεις, να συναντηθούμε μεταξύ μας, να σπάσουμε την απομόνωση και τον ατομισμό, να ζητήσουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη από την κοινωνία, να συναντηθούμε με όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που μάχονται να κρατήσουν τις δουλειές τους και όσα δικαιώματα απέμειναν.
    Ήδη η ανεργία έχει εκτιναχθεί σε ποσοστό-ρεκόρ, 30% για το 2012 προβλέπει η ΓΣΕΕ, που μεταφράζεται σε περισσότερους από 1.000.000 ανέργους, χωρίς να υπολογίζονται οι νέοι που αναζητούν πρώτη φορά δουλειά, οι εργαζόμενοι της μαύρης εργασίας κλπ.
    ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ
    • · Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Μείωση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς μείωση των αποδοχών.
    • · Επίδομα ανεργίας, για όλο το διάστημα της ανεργίας, στους άνεργους και υποαπασχολούμενους, που να καλύπτει όλες τις ανάγκες μας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσμέτρηση του χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα χρόνια.
    • · κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που ελαστικοποιουν τις εργασιακές σχέσεις, απελευθερώνουν τις απολύσεις, καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις και το βασικό μισθό.
    • · Δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του ιδιοκτήτη της εταιρίας που πτωχεύει ή κλείνει.
    • · Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανέργων, κατάργηση του ορίου των ενσήμων για την σφράγιση των βιβλιαρίων
    • · Ελεύθερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, ελεύθερη πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά γνώσης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.
    • · Να μην περάσουν οι εκβιασμοί των απολύσεων του κράτους και των εργοδοτών.
    ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ
    Στις 15 Δεκέμβρη στις 18:00 σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και πορεία προς το Υπ. Εργασίας (Πειραιώς) .
    Ο αγώνας ενάντια στα σχέδια των εργοδοτών, της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ είναι αγώνας επιβίωσης. Ένας τέτοιος αγώνας προϋποθέτει συντονισμό, προετοιμασία, πρωταγωνιστές τους ίδιους τους άνεργους και θέληση να πάει μακριά χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές αγώνα που ήρθαν στην επιφάνεια πρόσφατα αλλά και κάθε άλλη που η λαϊκή αυτενέργεια θα ανακαλύψει.
    Ένας τέτοιος αγώνας μπορεί να ανοίξει δρόμους για γενικότερες εξελίξεις και ανατροπές
    Με συναίσθηση της κρισιμότητας της εποχής, καλούμε
    - Τους ανέργους, τους νέους, τους εργαζόμενους και όλο το λαό
    - συλλογικότητες ανέργων
    - Τις φοιτητικές, μαθητικές συλλογικότητες
    - Τις λαϊκές συνελεύσεις και επιτροπές
    Να συνεργαστούμε, να συμπορευθούμε, να συναγωνιστούμε, να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας.
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΕΡΓΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ
    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ
    Πρωτοβουλία Ανέργων Περιστερίου
    Συνέλευση Ανέργων Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών
    Δίκτυο Επισφαλώς Εργαζομένων-Ανέργων 

    Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

    Καταρρέουν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, ανεβαίνει η αριστερά


    Καταρρέουν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, ανεβαίνει η αριστερά
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/12/2011
    ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗ
    Στο 15% η αποδοχή της κυβέρνησης Παπαδήμου
    Η συγκυβέρνηση... βλάπτει σοβαρά την κομματική υγεία, αφού, σε τρεις μετρήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες, τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου καταρρέουν, ενώ παγιώνεται η σοβαρή άνοδος των δυνάμεων της αριστεράς. Παράλληλα, χαμηλά είναι τα ποσοστά αποδοχής του νέου κυβερνητικού σχήματος, ενώ στην κοινή γνώμη επικρατεί η πλήρης συλλογική κατάθλιψη.
    Στο "Βαρόμετρο" της Public Issue για το ΣΚΑΪ και, συγκεκριμένα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής (με στάθμιση, δηλαδή, αναποφάσιστων και αδιευκρίνιστης ψήφου) η Ν.Δ. απέχει παρασάγγας από την αυτοδυναμία, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, ενώ για τη δεύτερη θέση "παλεύουν" το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ που απέχουν ελάχιστα το ένα από το άλλο. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με 30%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 15,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 14%, το ΚΚΕ με 13,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 9,5%, ο ΛΑΟΣ με 6%, οι Οικολόγοι με 4% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 3%.Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε αποτελεσματικότερο κόμμα αντιπολίτευσης με 23% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 19%. Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός αναδεικνύεται ο Φ. Κουβέλης, ακολουθεί ο Αλ. Τσίπρας με 39%, ο Αντ. Σαμαράς με 31%, ο Γ. Καρατζαφέρης με 30%, η Αλ. Παπαρήγα με 30%, η Ντ. Μπακογιάννη με 25% και ο Γ. Παπανδρέου με μόλις 12%.

    Καμία ανοχή
    Στην ίδια μέτρηση, φαίνεται ότι οι πολίτες δεν δίνουν κανένα περιθώριο ανοχής και χάριτος στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Συγκεκριμένα, αθροιστικά μόλις το 15% δηλώνει ικανοποιημένο από τη λειτουργία του νέου σχήματος, ενώ το 81% δηλώνει δυσαρεστημένο. Το 53% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τον κ. Παπαδήμο να χειριστεί τα οικονομικά, έναντι 43% που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Εξάλλου, το 38% θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι πολυκομματικές και το 16% αυτοδύναμες. Υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης τάσσεται το 19%, ενώ το 11% θέλει "νέα κόμματα και πρόσωπα". Τέλος, στο "Βαρόμετρο", το 66% έχει θετική άποψη για το ευρώ και το 30% αρνητική, ενώ το 69% πιστεύει ότι εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή η κατάσταση θα είναι μάλλον χειρότερη και μόλις το 15% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη. Επίσης, 1 στους 4, δηλαδή το 24%, δηλώνει πως έλαβε μέρος σε κάποια κινητοποίηση τον τελευταίο μήνα.

    Κατάθλιψη
    Το 94,8% δηλώνει απαισιόδοξο για την πορεία της χώρας στη μέτρηση της εταιρείας Metron Analysis, ενώ το 83,9% θεωρεί ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λαθεμένη κατεύθυνση. Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ καταρρέει και βρίσκεται στο 11%, ενώ και η Ν.Δ. πέφτει από το 19 (που είχε στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας) στο 18,8%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,9% (από 5,3% στην προηγούμενη μέτρηση), το ΛΑΟΣ με 5,9%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3,8%, οι Οικολόγοι με 3,7%, ενώ το Άρμα Πολιτών και η Δημοκρατική Συμμαχία βρίσκονται στο 1,6%. Το 35,6% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα απόσχουν ή πως δεν έχουν αποφασίσει ακόμη.
    Χαμηλά είναι τα ποσοστά των δυο μεγάλων κομμάτων -αλλά και του συγκυβερνώντος ΛΑΟΣ- στη δημοσκόπηση της Pulse που δημοσιεύθηκε χθες στο "Ποντίκι". Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. προηγείται, αλλά με μόλις 20%, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 13%, το ΚΚΕ βρίσκεται στο 9,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμάται από το 8,5% των ερωτηθέντων. Στο 5% βρίσκεται το ΛΑΟΣ, στο 5,5% η Δημοκρατική Αριστερά, στο 2,5% οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ το 2% επιλέγει το Άρμα Πολιτών.

    Δημοσκόπηση διαδοχής
    Στην ίδια σφυγμομέτρηση, για πρώτη φορά προηγείται ο Αν. Λοβέρδος του Ευ. Βενιζέλου στην καταλληλότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, καταλαμβάνει το 20% των προτιμήσεων και το 25% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, με τον υπουργό Οικονομικών να ακολουθεί με 16% και 22% αντιστοίχως. Μόλις το 25% επιθυμεί να συνεχίσει να είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου, ενώ το 45% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ τον απορρίπτει πλήρως. Πάντως, πιθανό βλέπει το ενδεχόμενο διάσπασης του ΠΑΣΟΚ το 55% του συνόλου των ερωτηθέντων, αλλά και το 50% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.