Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Καταρρέουν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, ανεβαίνει η αριστερά


Καταρρέουν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, ανεβαίνει η αριστερά
Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/12/2011
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗ
Στο 15% η αποδοχή της κυβέρνησης Παπαδήμου
Η συγκυβέρνηση... βλάπτει σοβαρά την κομματική υγεία, αφού, σε τρεις μετρήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες, τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου καταρρέουν, ενώ παγιώνεται η σοβαρή άνοδος των δυνάμεων της αριστεράς. Παράλληλα, χαμηλά είναι τα ποσοστά αποδοχής του νέου κυβερνητικού σχήματος, ενώ στην κοινή γνώμη επικρατεί η πλήρης συλλογική κατάθλιψη.
Στο "Βαρόμετρο" της Public Issue για το ΣΚΑΪ και, συγκεκριμένα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής (με στάθμιση, δηλαδή, αναποφάσιστων και αδιευκρίνιστης ψήφου) η Ν.Δ. απέχει παρασάγγας από την αυτοδυναμία, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, ενώ για τη δεύτερη θέση "παλεύουν" το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ που απέχουν ελάχιστα το ένα από το άλλο. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με 30%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 15,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 14%, το ΚΚΕ με 13,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 9,5%, ο ΛΑΟΣ με 6%, οι Οικολόγοι με 4% και η Δημοκρατική Συμμαχία με 3%.Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε αποτελεσματικότερο κόμμα αντιπολίτευσης με 23% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 19%. Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός αναδεικνύεται ο Φ. Κουβέλης, ακολουθεί ο Αλ. Τσίπρας με 39%, ο Αντ. Σαμαράς με 31%, ο Γ. Καρατζαφέρης με 30%, η Αλ. Παπαρήγα με 30%, η Ντ. Μπακογιάννη με 25% και ο Γ. Παπανδρέου με μόλις 12%.

Καμία ανοχή
Στην ίδια μέτρηση, φαίνεται ότι οι πολίτες δεν δίνουν κανένα περιθώριο ανοχής και χάριτος στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Συγκεκριμένα, αθροιστικά μόλις το 15% δηλώνει ικανοποιημένο από τη λειτουργία του νέου σχήματος, ενώ το 81% δηλώνει δυσαρεστημένο. Το 53% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τον κ. Παπαδήμο να χειριστεί τα οικονομικά, έναντι 43% που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Εξάλλου, το 38% θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι πολυκομματικές και το 16% αυτοδύναμες. Υπέρ μιας οικουμενικής κυβέρνησης τάσσεται το 19%, ενώ το 11% θέλει "νέα κόμματα και πρόσωπα". Τέλος, στο "Βαρόμετρο", το 66% έχει θετική άποψη για το ευρώ και το 30% αρνητική, ενώ το 69% πιστεύει ότι εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή η κατάσταση θα είναι μάλλον χειρότερη και μόλις το 15% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη. Επίσης, 1 στους 4, δηλαδή το 24%, δηλώνει πως έλαβε μέρος σε κάποια κινητοποίηση τον τελευταίο μήνα.

Κατάθλιψη
Το 94,8% δηλώνει απαισιόδοξο για την πορεία της χώρας στη μέτρηση της εταιρείας Metron Analysis, ενώ το 83,9% θεωρεί ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λαθεμένη κατεύθυνση. Στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ καταρρέει και βρίσκεται στο 11%, ενώ και η Ν.Δ. πέφτει από το 19 (που είχε στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας) στο 18,8%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 8%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,9% (από 5,3% στην προηγούμενη μέτρηση), το ΛΑΟΣ με 5,9%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3,8%, οι Οικολόγοι με 3,7%, ενώ το Άρμα Πολιτών και η Δημοκρατική Συμμαχία βρίσκονται στο 1,6%. Το 35,6% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα απόσχουν ή πως δεν έχουν αποφασίσει ακόμη.
Χαμηλά είναι τα ποσοστά των δυο μεγάλων κομμάτων -αλλά και του συγκυβερνώντος ΛΑΟΣ- στη δημοσκόπηση της Pulse που δημοσιεύθηκε χθες στο "Ποντίκι". Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. προηγείται, αλλά με μόλις 20%, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 13%, το ΚΚΕ βρίσκεται στο 9,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμάται από το 8,5% των ερωτηθέντων. Στο 5% βρίσκεται το ΛΑΟΣ, στο 5,5% η Δημοκρατική Αριστερά, στο 2,5% οι Οικολόγοι Πράσινοι και η Δημοκρατική Συμμαχία, ενώ το 2% επιλέγει το Άρμα Πολιτών.

Δημοσκόπηση διαδοχής
Στην ίδια σφυγμομέτρηση, για πρώτη φορά προηγείται ο Αν. Λοβέρδος του Ευ. Βενιζέλου στην καταλληλότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, καταλαμβάνει το 20% των προτιμήσεων και το 25% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, με τον υπουργό Οικονομικών να ακολουθεί με 16% και 22% αντιστοίχως. Μόλις το 25% επιθυμεί να συνεχίσει να είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου, ενώ το 45% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ τον απορρίπτει πλήρως. Πάντως, πιθανό βλέπει το ενδεχόμενο διάσπασης του ΠΑΣΟΚ το 55% του συνόλου των ερωτηθέντων, αλλά και το 50% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου