Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Αυτόνομη Παρέμβαση: «NON PASSARAN» στη νέα φοροεπιδρομή των εκκαθαριστικών


Αυτόνομη Παρέμβαση: «NON PASSARAN» στη νέα φοροεπιδρομή των εκκαθαριστικών


ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ-«ΑΝΑΣΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΑΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ
Η εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων, δημιουργεί ένα εφιαλτικό τοπίο για εκατομμύρια νοικοκυριά, οδηγώντας στην εξαθλίωση και στην απόγνωση ένα τεράστιο κομμάτι του λαού. Στην αδυναμία πληρωμής των δόσεων των στεγαστικών δανείων, των απανωτών «χαρατσιών» και στην εκτόξευση του κόστους ζωής, έρχονται να προστεθούν και τα νέα «ραβασάκια» της εφορίας. Σε αυτά αποτυπώνεται η βαρβαρότητα των μνημονιακών, φορολογικών μέτρων που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και που συνεπάγονται επιπλέον φόρο χιλιάδων ευρώ για κάθε οικογένεια.
Η Αυτόνομη Παρέμβαση
Καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν σε αυτή την καταστροφική πολιτική, που στοχεύει τους μη έχοντες και που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε ανθρωπιστική κρίση.
Καλεί τις ομοσπονδίες των εργαζομένων, σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, να αναλάβουν πρωτοβουλίες ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, υιοθετώντας προτάσεις για διαγραφή ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ για τα χαμηλά εισοδήματα και την ρύθμιση των υπολοίπων με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, που δεν θα θίγει τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζομένων.
Έφτασε πλέον η ώρα, το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, να μετασχηματιστεί σε ένα νέο κίνημα ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ, στο οποίο θα συμμετέχουν Σωματεία, Δημοτικές κινήσεις κ.λ.π. και το οποίο θα απλώσει ένα δίχτυ προστασίας απέναντι σε απειλές και κατασχέσεις. Η αντίσταση και η αλληλεγγύη είναι πλέον όρος επιβίωσης για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων.

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Η απόγνωση και η δύναμη του 70%


Η απόγνωση και η δύναμη του 70%

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/06/2012
Εικόνες ταχείας "αφρικανοποίησης" της Ελλάδας, αλλά και των άλλων χωρών του ευρωμεσογειακού Νότου, καταγράφουν οι εκθέσεις της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ. Όσο κι αν παραξενεύει, οι στατιστικές υπηρεσίες των διεθνών οργανισμών διαπιστώνουν τα δεινά που προκαλεί η πολιτική των προϊσταμένων τους.
Άνεργοι οικογενειάρχες, άστεγοι πρώην μεσαίοι, μορφωμένοι με θρυμματισμένο βιοτικό επίπεδο, νέοι που ψάχνουν ελπίδα στην ξενιτιά, απόκληροι συνταξιούχοι, ανήμποροι γέροι χωρίς φάρμακα, όλοι αυτοί συγκροτούν το πλήθος της απόγνωσης. Δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι, είναι η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας! Πολλοί απ' αυτούς κατανίκησαν τον φόβο, έκαναν ένα βήμα μπροστά, αναγνώρισαν την ελπίδα στη δυνατότητα ανατροπής που αντιπροσωπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εξαφανίστηκαν μετά τις εκλογές. Υπάρχουν και ο αριθμός τους μεγαλώνει μαζί με την απόγνωση και την οργή.
Τι να προσδοκούν από μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται σαν να μην έγιναν εκλογές; Που τοποθετεί υπουργό Οικονομίας τον φανατικό υπέρμαχο του Μνημονίου; Αυτόν που θεωρούσε ότι η ύφεση δεν φέρνει κοινωνική καταστροφή, αλλά... ευκαιρίες για ανάπτυξη;
Τι να προσδοκά η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, οι επτά στους δέκα, από μια κυβέρνηση που την επομένη των εκλογών με ανακούφιση ξέχασε όσα αναγκάστηκε να ψελλίσει προεκλογικά περί αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου; Τι να προσδοκά ο νεόπτωχος από μια κυβέρνηση που είναι προγραμματισμένη να τον φορολογήσει άγρια την ίδια ώρα που παρέχει φορο-ασυλία στους ευπόρους και σκανδαλώδη προνόμια στους πλουσίους;
Οι Έλληνες μπορούν να παρηγορούνται ότι δεν είναι μόνοι. Ολόκληρος ο ευρωπαϊκός Νότος βουλιάζει στη χρεωκοπία. Αυτή η παρηγοριά όμως δεν αποτρέπει το μοιραίο. Χρειάζεται η συνείδηση του κοινωνικά συνανήκειν και της κοινής παρέμβασης ώστε η απόγνωση να μετατραπεί σε δύναμη κοινωνικής αντίστασης και πολιτικής ανατροπής. Όπως η κρίση διαλύει τα εθνικά σύνορα, ακόμη κι αν αναζωπυρώνει τα εθνικιστικά αντανακλαστικά, έτσι και οι λαοί αναγκάζονται να μη λογαριάζουν τις "ιδιομορφίες" που τους απομονώνουν και να αναζητούν κοινό βηματισμό. Οι χθεσινές εικόνες στην Ισπανία, όπου οι πολίτες υπερασπίζονται το δικαίωμα των αστέγων στην κατοικία, θα μπορούσαν να είναι σκηνές από την Αθήνα, τη Λισσαβώνα ή το Δουβλίνο.
Η σύνοδος κορυφής σήμερα δεν θα αλλάξει την πορεία της καταστροφής. Οι κοινωνίες όμως θα είναι παρούσες και θα διαμηνύουν την εναλλακτική δυνατότητα, που τόσο ανάγλυφα υπενθύμισε στους ισχυρούς, τους φόβισε και τους φοβίζει, ο ελληνικός λαός

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Υπό την έγκριση της τρόικας το πρόγραμμα Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.


Υπό την έγκριση της τρόικας το πρόγραμμα Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.
Πουλακίδας Κ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/06/2012
Γενικόλογα και χωρίς "κόκκινες γραμμές" είναι τα "σημεία προγραμματικής σύγκλισης" ανάμεσα στους Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, τα οποία επιχειρείται να εμφανιστούν ως το κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα. Το κύριο όμως πρόβλημα, που ουσιαστικά καθιστά το πρόγραμμα οφθαλμαπάτη, είναι ότι δεν αποτελεί δεσμεύσεις της τρικομματικής κυβέρνησης, αλλά το πλαίσιο των θέσεων με το οποίο θα προσέλθουν στις συζητήσεις με την τρόικα. Ουσιαστικά, θα το δείξουν στους εταίρους, για να συζητήσουν τι επιτρέπεται να κάνουν από όσα περιλαμβάνει!
Γι' αυτό τον λόγο τα 6 μέλη της τριμερούς επιτροπής συνέταξαν ένα κείμενο – λάστιχο, χωρίς συγκεκριμένες πολιτικές, αλλά γεμάτο "τίτλους πολιτικών", με τους οποίους μπορεί να συμφωνήσει ένας καλοπροαίρετος πολίτης.
Το κρίσιμο πεδίο είναι της αναθεώρησης της δανειακής σύμβασης. Η κυβέρνηση θα ζητήσει διετή παράταση στην επίτευξη της δημοσιονομικής προσαρμογής, να μην παρεμβαίνει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, να αντικατασταθούν οι αδικίες με "άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα" (αλλά δεν λέει ποια είναι τα ισοδύναμα...), ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη μόνο για φέτος ώστε να μην ξεπερνιέται το 25% του εισοδήματος, επέκταση του επιδόματος ανεργίας, σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου, μείωση ΦΠΑ για εστίαση, αγροτικά εφόδια (πάλι δεν έχει νούμερα...), αντικατάσταση των φόρων στα ακίνητα με ένα φόρο (δεν λέει όμως αν θα πληρώνουμε περισσότερα...) κ.ά.
Όλα αυτά θα τα ζητήσουν από την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα. Όμως η (υποτίθεται, κυρίαρχη) κυβέρνηση, από μόνη της, προτίθεται να κάνει κάτι για την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο ή όλα επαφίενται στην καλή διάθεση της τρόικας; Έναντι του λαού που την ψήφισε, τι δεσμεύεται ότι θα κάνει για την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο; Και επιπλέον γιατί το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν αναφέρει τις "κόκκινες γραμμές" στη διαπραγμάτευση με την τρόικα;

Δεν απολύει, ενώ απολύει...
Ταυτόχρονα διαπιστώνεται ότι το πλαίσιο σύγκλισης των πολιτικών αρχηγών αυτοαναιρείται. Στο κεφάλαιο για την αναθεώρηση του Μνημονίου λέει "όχι άλλες απολύσεις στο Δημόσιο", αλλά όταν φθάνει στην "κατάργηση - συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και φορέων" αναφέρει: "Στόχος να μη γίνουν απολύσεις μόνιμου προσωπικού, αλλά σοβαρές οικονομίες από μη μισθολογικό λειτουργικό κόστος και μείωση γραφειοκρατίας". Επομένως οι συμβασιούχοι και οι αορίστου χρόνου (που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων) απολύονται, ενώ ανοίγει παράθυρο και για τον πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων, που είναι η προστασία των μονίμων υπαλλήλων, καθώς για την κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη η μη απόλυσή τους είναι απλός "στόχος", και όχι δέσμευση.

Οικονομικά νεοφιλελεύθερο
Συνολικά προκύπτει ότι στα οικονομικά μέτρα πέρασαν οι βασικές νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, λιγότερο κράτος, μείωση φορολογικών συντελεστών.
Συγκεκριμένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές προβλέφθηκαν:
- Αποκρατικοποιήσεις των πάντων. Υπάρχουν οι ασαφείς αναφορές σε "εγγυήσεις διαφάνειας", "σύνδεση με την ανάπτυξη" και (οι πιο συγκεκριμένες σε) "διατήρηση της κυριότητας του κράτους στις υποδομές", αλλά οι κύριες δεσμεύσεις είναι α) η επίσπευση ιδιωτικοποιήσεων όπου η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα συνδέεται με επενδύσεις σε υποδομές και θέσεις εργασίας (γίνεται και αναφορά στον ΟΣΕ, που προφανώς τον έχουν έτοιμο), β) συμβάσεις παραχώρησης για βασικές υποδομές, γ) καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών και δ) "ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου" για τη δημόσια υγεία, που σηματοδοτεί την αποδοχή της πολιτικής Λοβέρδου ως τετελεσμένο γεγονός.
- Μειώσεις φορολογικών συντελεστών.
- Μειώσεις ΦΠΑ σε εστίαση, αγροτικά προϊόντα, αλλά και σε άλλα είδη, που φυσικά δεν αναφέρονται.
Αντίθετα, και καθόλου τυχαία, μέσα από τις γενικόλογες διακηρύξεις τύπου "δίκαιη και αναλογική κατανομή των φόρων" δεν γίνεται καμία αναφορά σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως η φορολόγηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, της Εκκλησίας, του χρηματιστηριακού πλούτου και του συγκεντρωμένου μεγάλου πλούτου

Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Ήττα ή... ήττα, το σταυροδρόμι Σαμαρά


Ήττα ή... ήττα, το σταυροδρόμι Σαμαρά 
Μελιγγώνης Γιώργος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/06/2012
    Η προεκλογική εκστρατεία που διεξήγε, έως προχθές, η Ν.Δ. ήταν απλώς απʼ τα άγραφα. Ο Αντ. Σαμαράς εμπορεύθηκε τον φόβο, δίχασε τους Έλληνες, έσπειρε το μίσος και τον ρατσισμό κατά των μεταναστών, με προφανή στόχο να τρομοκρατήσει και να εκβιάσει την ψήφο πολιτών που φοβούνται για το μέλλον τους. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ακριβώς αυτός ο τρόπος που πολιτεύθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα είναι ο πολιτικός τάφος του. Είτε χάσει είτε κερδίσει στις σημερινές εκλογές. Βέβαια, αν κερδίσει, θα ενταφιαστεί και η χώρα, αλλά αυτή είναι μια άλλη, μεγάλη συζήτηση.
    Αντιμέτωπος με την ακροδεξιά ατζέντα, τη λάσπη και το εμπόριο φόβου και τρόμου την "επόμενη μέρα" ο πρόεδρος της Ν.Δ.
    Αν τελικά τα “πέτσινα” εκβιαστικά διλήμματα δεν πιάσουν και ο Αντ. Σαμαράς τερματίσει δεύτερος στην εκλογική κούρσα, η συνέχεια στο εσωκομματικό πεδίο είναι προβλέψιμη: δεν υπάρχει ούτε ένα στέλεχος της Ν.Δ., των ακραιφνών “σαμαρικών” συμπεριλαμβανομένων, που να μη θεωρεί αυτονόητη την παραίτηση του προέδρου της Ν.Δ. από τον προεδρικό θώκο της Συγγρού. Ο Αντ. Σαμαράς, εξάλλου, φέρεται να έχει λάβει τις τελικές αποφάσεις του σε περίπτωση ήττας, αφού ούτε ο ίδιος θα θελήσει να δοκιμάσει να παραμείνει πρόεδρος του κόμματος. Θα πρέπει, άλλωστε, να συγκρουστεί με όλο το κόμμα αν θελήσει να παραμείνει πρόεδρος.

    Εύθραυστο τοπίο
    Στην περίπτωση αυτή, έντονη κινητικότητα αναμένεται να επιδείξει ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος εξάλλου φρόντισε να κινηθεί εκτός γραμμής δύο φορές τις τελευταίες 20 ημέρες: την πρώτη, όταν αποδόμησε το κεντρικό διακύβευμα των εκλογών κατά τον Αντ. Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας ως “ψευτοδίλημμα” το “ευρώ ή δραχμή” και τη δεύτερη όταν πρότεινε, αιφνιδιάζοντας το περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ., το “πάγωμα” της εφαρμογής όλων των “μνημονιακών μέτρων” ύψους 11,5 δισ. του Ιουνίου. Αίνιγμα αποτελεί η στάση που θα τηρήσει η Ντ. Μπακογιάννη. Αν και σε κάθε άλλη περίπτωση θα εθεωρείτο δεδομένη η υποψηφιότητά της για την προεδρία, το γεγονός ότι επί δύο χρόνια ήταν εκτός Ν.Δ. και επανεντάχθηκε στο κόμμα μόλις πριν 20 μέρες αφαιρεί πολλούς πόντους από ενδεχόμενη υποψηφιότητά της.

    Η... "ώρα του Καραμανλή";
    Παράλληλα, σε κυρίαρχο αναμένεται να αναδειχθεί το αίτημα πολλών “γαλάζιων” για “ολική επαναφορά” του Κ. Καραμανλή και τότε μένει να φανεί ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του για το προσωπικό πολιτικό του μέλλον. Ορισμένοι συνομιλητές του εικάζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός συνεχίζει να αδιαφορεί στο ενδεχόμενο “πισωγύρισμα” στη θέση του προέδρου της Ν.Δ., ενώ άλλοι εκτιμούν ότι ο Κ. Καραμανλής θα μπορούσε να γυρίσει, υπό την αίρεση να γυρίσει ως “ηγέτης” που θα ενώσει την Κεντροδεξιά και, πάνω απʼ όλα, ως “παράκλητος”. Περίπου, δηλαδή, όπως γύρισε ο θείος του το '74, στη Μεταπολίτευση.

    Οι σπόροι της οργής
    Ωστόσο, ακόμη κι αν ο Αντ. Σαμαράς καταφέρει να κερδίσει τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση, για την οποία πολέμησε με φόβο κατά των πολιτών και τόνους λάσπης κατά του ΣΥΡΙΖΑ, πάλι θα βρει μπροστά του την εκστρατεία του τρόμου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, κορυφαίοι παράγοντες της Κεντροδεξιάς έδιναν τροφή σε σενάρια για πρωθυπουργό “τρίτο πρόσωπο”, ακόμη κι αν η Ν.Δ. έρθει πρώτη. Ο Αντ. Σαμαράς, βεβαίως, αντιδρά, ωστόσο θα τού είναι πολύ δύσκολο να χρεωθεί τρίτες εκλογές, αν κατά την πορεία των διερευνητικών εντολών θεωρηθεί όρος εκ των ων ουκ άνευ η “παραίτησή” του από την πρωθυπουργία. Εξάλλου, το ίδιο είχε ζητήσει ο ίδιος από τον Γ. Παπανδρέου πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ο τότε πρωθυπουργός τού είχε ζητήσει να συγκυβερνήσουν.
    Όπως και να έχει, πολλά “γαλάζια” στελέχη ήδη διερωτώνται “πώς θα μπορέσει να κυβερνήσει μʼ αυτά που έχει πει” ο Αντ. Σαμαράς, αν τελικά η Ν.Δ. έρθει πρώτο κόμμα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., με τη σκληρή ακροδεξιά ατζέντα, την πολωτική εκστρατεία και το εμπόριο φόβου περί δραχμής, έχει “εκβιάσει” την ψήφο του 1/3 των πολιτών και... έχει θέσει απέναντί του τα υπόλοιπα 2/3 περίπου. Κι όλα αυτά, ενώ θα κληθεί, αν κερδίσει τις σημερινές εκλογές, να βυθίσει την Ελλάδα ακόμη βαθύτερα στην ύφεση, την ανεργία και να διαλύσει έτι περαιτέρω το κοινωνικό κράτος. Να εφαρμόσει, δηλαδή, το Μνημόνιο, με τους δανειστές να τον απειλούν με τους ίδιους εκβιασμούς που ο ίδιος υιοθέτησε, μεγέθυνε και κλιμάκωσε τις τελευταίες 25 ημέρες. «Νομίζετε ότι πολλοί θα θέλουν την πρωθυπουργία, νομίζετε ότι δεν θα είναι Γολγοθάς;» διερωτήθηκε προχθές, ξέροντας ότι, αν τελικά εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, θα έχει την κοινωνία απέναντί του. Γιατί; Γιατί όπως έλεγε και ο Αμερικανός συγγραφέας Τσακ Παλάνιουκ, “από πότε ακριβώς το μέλλον μετατράπηκε από υπόσχεση σε απειλή;”.

    Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

    Ομιλία Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη 15-6


    Ο Ψωμιάδης επιμένει: "Έχουμε κοινές θέσεις με τη Χρυσή Αυγή"


    Ο Ψωμιάδης επιμένει: "Έχουμε κοινές θέσεις με τη Χρυσή Αυγή"
    Μελιγγώνης Γιώργος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/06/2012
      Παρά τον εκνευρισμό που έχει προκαλέσει στη Συγγρού, ο υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας της Ν.Δ. επιμένει ότι η Χρυσή Αυγή είναι “αδελφική παράταξη της Ν.Δ.”. Αν και χθες έδωσε ραδιοφωνική συνέντευξη για... να το σώσει, το έκανε χειρότερο, αφού παραδέχθηκε σημεία σύγκλισης μεταξύ της Ν.Δ. και της Χρυσής Αυγής στη θρησκεία, την παράνομη μετανάστευση και την ασφάλεια! Και χθες ήταν χέρι χέρι με τον Αντ. Σαμαρά, στην περιοδεία του τελευταίου στη Θεσσαλονίκη...
      Χέρι-χέρι με τον Αντ. Σαμαρά χθες στη Θεσσαλονίκη ο έκπτωτος περιφερειάρχης
      Ο Π. Ψωμιάδης είχε ήδη από προχθές προσπαθήσει να διαψεύσει ότι αποκάλεσε “αδελφή παράταξη της Ν.Δ.” τη Χρυσή Αυγή κατά την περιοδεία του στην Ξάνθη, ωστόσο η αποκάλυψη του σχετικού βίντεο δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Στο βίντεο αυτό ο Π. Ψωμιάδης λέει τα εξής: “Το ποσοστό της Ν.Δ. στην Ξάνθη θα είναι ανεβασμένο και μάλιστα πολύ. Εκτιμώ περισσότερο από 5 με 7 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό το συμπεραίνω από τις πολλές μετακινήσεις φίλων μας από τις αδελφικές κεντροδεξιές παρατάξεις προς τη δική μας, δηλαδή από Μπακογιάννη, Καμμένο, Μάνο, Χρυσή Αυγή”.
      Έτσι, χθες, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον σταθμό "Βήμα", επισήμανε ότι... “η Χρυσή Αυγή δεν είναι κεντροδεξιά”, τόνισε ότι “διαφωνεί με τις ακρότητες, απʼ όπου κι αν προέρχονται”, ωστόσο “είδε” κοινές θέσεις μεταξύ του κόμματός του και της Χρυσής Αυγής. Εξάλλου, ερωτηθείς και ο ίδιος πού συμφωνεί με τη Χρυσή Αυγή, κατονόμασε “την πατρίδα, τη θρησκεία, την ασφάλεια του πολίτη, το θέμα των λαθρομεταναστών (sic)”.

      Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
      Οι αναφορές του Παν. Ψωμιάδη, που προκάλεσαν κρύο ιδρώτα σε πολλά “γαλάζια” στελέχη, προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με το γραφείο τύπου της Κουμουνδούρου να καλεί τον Αντ. Σαμαρά να ξεκαθαρίσει αν τον εκφράζει ή όχι η άποψη Ψωμιάδη. «Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να ξεκαθαρίσει κατά πόσο εκφράζει τον ίδιο και το κόμμα του ο χαρακτηρισμός της Χρυσής Αυγής ως 'αδερφική κεντροδεξιά παράταξη' από το προβεβλημένο του στέλεχος και υπεύθυνο προεκλογικής εκστρατείας της Ν.Δ. στη Μακεδονία, Π. Ψωμιάδη» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
      «Η Ν.Δ. έχει αποφασίσει να επενδύσει προεκλογικά στην καλλιέργεια αισθήματος φόβου στην κοινωνία, με μοναδικό της σκοπό να κρύψει τους στόχους και τον προσανατολισμό της μνημονιακής της πολιτικής και το διαπλεκόμενο πολιτικό της προσωπικό. Η αναγόρευση της Χρυσής Αυγής ως αδελφό της κόμμα πρέπει να προβληματίσει κάθε σκεπτόμενο και προοδευτικό πολίτη, όλους όσοι υπερασπίζονται τη δημοκρατία και τις αξίες της, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι φασιστικές επιθέσεις της ναζιστικής συμμορίας» κατέληξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

      Αντίδραση ΠΑΣΟΚ
      Στις δηλώσεις Ψωμιάδη αντέδρασε και το ΠΑΣΟΚ, με την εκπρόσωπό του, Φ. Γεννηματά να δηλώνει ότι «οι μάσκες έπεσαν και οι επικίνδυνοι ψεύτες αποκαλύφθηκαν. Κάποια υψηλόβαθμα στελέχη της Ν.Δ. μπροστά στο άγχος τους για πόλωση και διχαστικά διλήμματα δεν δίστασαν να αποκαλέσουν δημοσίως τη Χρυσή Αυγή 'αδελφή παράταξη'».

      Γιατί κύριε




      * ΤΟ ΝΕΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΠΟΤ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


      Του
      Θωμά Τσαλαπάτη


      Όταν η πολιτική αντιπαράθεση προβάλλεται ως τηλεοπτικός θόρυβος στα παράθυρα, η πολιτική επιχειρηματολογία μπορεί να ξεπέσει στο επίπεδο της φτηνής διαφημιστικής πόζας. Το νέο προεκλογικό σποτ της Νέας Δημοκρατίας προβάλλει μια τάξη παιδιών κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας. Ο δάσκαλος τους μαθαίνει ποιες χώρες βρίσκονται στη ζώνη του ευρώ. Κύπρος, Βέλγιο, Ιρλανδία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ισπανία. Και η Ελλάδα κύριε; Σιωπή. Γιατί κύριε; Σιωπή.
      Το σποτ έφερε την αντίδραση του συνόλου των υπόλοιπων κομμάτων, αν και είναι εμφανές πως απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Η χρήση παιδιών καθώς επίσης και το φορτίο του φόβου που κουβαλούν τα 40 δευτερόλεπτα της διαφήμισης χαρακτηρίστηκαν ως «απαράδεκτα», «ανήθικα» και «επιεικώς άθλια».

      Ο υπέροχος κόσμος
      του πολιτικού μάρκετινγκ


      Στο συγκεκριμένο διαφημιστικό δεν υφίσταται ίχνος πολιτικής επιχειρηματολογίας. Η Νέα Δημοκρατία επιλέγει το φόβο ως βασικό επιχείρημα, αποφεύγοντας να περιγράψει οποιαδήποτε πολιτική διαδικασία που θα οδηγούσε ή θα απέτρεπε το αποτέλεσμα που τον δημιουργεί. Το σποτ λειτουργεί με όρους τηλεοπτικού μάρκετινγκ έξω από τη σφαίρα του πολιτικού. Ο τηλεθεατής - καταναλωτής - πολίτης πρέπει πάση θυσία να αγοράσει το προϊόν. Δεν χρειάζεται να γνωρίζει τις ιδιότητές του, τα προτερήματα ή τα μειονεκτήματα του. Η κακόγουστη και χυδαία επίκληση στο συναίσθημα, θα τον κάνει να λειτουργήσει χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα αντανακλαστικά του. Η ανάλυση είναι πολυτέλεια όταν βλέπεις θλιμμένα παιδικά πρόσωπα. Ο φόβος για τα παιδιά του ή μάλλον η αποτροπή του φόβου γίνεται ένας νέος μηχανισμός επιθυμίας. Στο μετααποκαλυπτικό περιβάλλον της σχολικής τάξης, η ρητορική ταυτίζεται με την αποπλάνηση και το συναισθηματικό τραμπουκισμό.

      Από το μελό στη δραχμή

      Η συναισθηματική επιλογή του μελό σεναρίου θυμίζει καθημερινό σίριαλ περασμένων δεκαετιών. Το κραυγαλέο όμως της διαφήμισης προκύπτει από την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στα επιχειρήματα, τις συζητήσεις και τις αναλύσεις των τελευταίων εβδομάδων -τόσο σε ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο- σε σχέση με το ενδεχόμενο και τη δυνατότητα αλλαγής πολιτικής της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης και τη ζωγραφισμένη με δάκρυα συνθηματολογία του σποτ. Το συγκεκριμένο σποτ-σύνθημα δεν λειτουργεί ως συμπύκνωση ενός επιχειρήματος ή μιας πολιτικής, αλλά ως συστηματική και συνειδητή απόκρυψη τους. Ενώ αποφεύγει να δώσει οποιαδήποτε απάντηση σε σχέση με την πολιτική που υποστηρίζει, δεν διστάζει να θεωρήσει ως ήδη απαντημένα τα ερωτήματα που προϋποθέτει. Τι θα γίνει άμα σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ποια πολιτική θα εφαρμόσει, ποια θα είναι η στάση του απέναντι στην Ευρώπη και ποια η στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα; Γιατί κύριε; Η σιωπή του δασκάλου αποτελεί ταυτόχρονα και τη σιωπή του επιχειρήματος. Του όποιου επιχειρήματος ως αναγκαίου σημείου κάθε πολιτικής αντιπαράθεσης.
      Το υπεραπλουστευτικό και σε λάθος κατεύθυνση δίλημμα, ευρώ ή δραχμή, και πολύ περισσότερο ο τρόπος με τον οποίο τίθεται από τη συγκεκριμένη διαφήμιση θυμίζει τα αντικομουνιστικά επιχειρήματα του παρελθόντος (αν οι κομουνιστές έρθουν στην εξουσία θα μας πάρουν τα σπίτια). Η ακροδεξιά στροφή της Νέας Δημοκρατίας μετά την εκλογή Σαμαρά, η παραχώρηση ρυθμιστικού ρόλου σε στελέχη του εθνικιστικού Δικτύου 21 και οι μεταγραφές των βουλευτών του ΛΑΟΣ συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση της ανάμνησης. Η προεκλογική πολιτική τακτική του κόμματος, η οποία ταυτίζει ουσιαστικά την αριστερά με την τρομοκρατία, ενώ κάνει λόγο για τον κίνδυνο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, τον κίνδυνο για έλλειψη οποιασδήποτε παροχής μετά την εκλογή της αριστεράς (σε πετρέλαιο, φάρμακα, τρόφιμα), περιγράφει ουσιαστικά τον αντίπαλό της με τους όρους του λάθους, του ανήθικου και του απόλυτου κακού. Κούφιες λέξεις (ειδικά μετά τα κατορθώματα των πρόσφατων κυβερνήσεων) όπως υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, γίνονται συνθήματα και μοιάζουν ικανές να αντιπαρατεθούν απέναντι σε αυτή την καρικατουρίστικη διαστρέβλωση του αντιπάλου. Το σύνθημα δεν ζητά να δημιουργήσει οπαδούς αλλά να τους συστρατεύσει πίσω από το στεντόρειο της εξωστρέφειάς του. Δεν εξηγεί αλλά επιβάλλει.
      Σε μια κοινωνία όπου η αγορά είναι η ίδια που ρυθμίζει χωρίς έλεγχο τα όρια της, μοιάζει θεμιτό να ζητιανεύεις πολιτική κατάφαση χρησιμοποιώντας τους πιο παλιομοδίτικους και φθηνούς διαφημιστικούς τρόπους μέσα από μια σπορά συγκίνησης και φόβου. Είναι όμως εξίσου θεμιτό τα μόνα συναισθήματα που θα καταφέρεις να θερίσεις να είναι αυτά της αγανάκτησης και της οργής.

      http://tsalapatis.blogspot.gr/

      Αν όχι εμείς, ποιοί;(ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ)




      Μας διαλεξε ο καιρός
      και δεν το περιμενάμε.
      Η λαϊκή ψυχή
      μας χτύπησε την πόρτα
      μέσα στη νύχτα του χειμώνα
      βλέποντας κάποιο φως
      και δεν το περιμέναμε.
      Τώρα οι λέξεις πρέπει
      καθαρές και μετρημένες
      σαν σταγόνες νερού
      από μισόκλειστη βρύση.
      Τώρα οι πράξεις πάντα
      σπονδές στην ιερότητα του λαού.
      Τώρα πρέπει τα μικρά μας
      θυσία στην πυρά της μεγάλης ανάγκης.
      Τότε, ακόμη κι’ αν δεν μπορέσουμε
      θα έχουμε νικήσει     Γιάννης Ιορδάνης, ΣΥΡΙΖΑ Αλίμου

      Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

      Τσίπρας: Αν μας πουν "όχι" σε όλα, θέλουν το τέλος του ευρώ


      Τσίπρας: Αν μας πουν "όχι" σε όλα, θέλουν το τέλος του ευρώ

      thumb
      «Με τη ψήφο του ο λαός στις 6 Μαΐου ανάγκασε όλους, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, να μιλούν για διαπραγμάτευση», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως «τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα καθίσουν απέναντί μας στο τραπέζι».
      «Εμείς δεν θα πάμε στην Ευρώπη όπως ο Κασιδιάρης στην εκπομπή του ΑΝΤ1» σχολίασε χαρακτηριστικά, ωστόσο αν μας πουν «σε όλα όχι», σημαίνει πως έχουν στόχο «να εξοντώσουν το λαό κι ότι θέλουν το τέλος της ευρωζώνης».
      Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά σημείωσε πως: «Aν η Ελλάδα δεν πάρει την επόμενη δόση, την επόμενη μέρα διαλύεται η ευρωζώνη».
      Κληθείς να σχολιάσει τις φήμες που θέλουν τους ευρωπαίους να ζητούν υπογραφές από όλους στην Ελλάδα για τη τήρηση των συμφωνηθέντων ήταν σαφής: «Οι δικοί μας αγωνιστές δεν υπέγραψαν στα ξερονήσια και με ρωτάτε αν θα υπογράψω;».
      Επαναφορά των μισθών
      Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του για επαναφορά του κατώτατου μισθού και της μετενέργειας, ενώ μίλησε για κατάργηση της εσωτερικής υποτίμησης και μετά όπως είπε, «θα κάτσουμε να συζητήσουμε».
      «Έχουν αφήσει τη χώρα νεκρή ζώνη με άδεια ταμεία και μας ρωτούν πως θα συνεχίσουμε την πορεία προς την καταστροφή» σημείωσε απαντώντας στην κριτική που δέχεται ο ίδιος κι ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το απουσία εναλλακτικού σχεδίου και χαρακτηρίζοντας «αναποτελεσματικό το μίγμα πολιτικής που ακολουθείται», επανέλαβε ότι στη δραχμή οδηγεί το μνημόνιο.
      «Κανονικά θα έπρεπε να είχε επέμβει εισαγγελέας για εκείνους που αναπαράγουν τα περί δραχμής» σημείωσε ενώ χαρακτήρισε ανεύθυνο τον Αντώνη Σαμαρά κατηγορώντας τον ότι «δημιουργεί κλίμα πανικού».
      Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο «καθοριστικό» όπως το χαρακτήρισε, δεκαήμερο 18 – 28 Ιουνίου. «Στις 17 Ιουνίου ο λαός θα εκφραστεί με σαφήνεια και στις 18 θα υπάρξει κυβέρνηση με κεντρικό πόλο είτε τη Νέα Δημοκρατία είτε το ΣΥΡΙΖΑ» κατέληξε.
      Στην Πάτρα βρέθηκε την Τετάρτη ο Τσίπρας
      Στην Πάτρα βρέθηκε χθες Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας σε προεκλογική ομιλία του ΣΥΡΙΖΑ. «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας για να εγγυηθούμε μια σταθερή, ασφαλή και δίκαιη πορεία για το λαό και τον τόπο, μέσα στην Ευρωζώνη. Για να αποκαταστήσουμε τη διεθνή αξιοπιστία και το διεθνές κύρος της χώρας. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσουμε την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας σε όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς» τόνισε χαρακτηριστικά.

      Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως: «Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας για να αποκαταστήσουμε το δικαίωμα της ελληνικής οικογένειας, κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, στην αξιοπρεπή διαβίωση, την ασφαλή εργασία και τη δίκαιη αμοιβή, καθώς και για να έχουν όλες και όλοι αξιοπρεπή σύνταξη για τα γηρατειά και περίθαλψη, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους».
      Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει πια δίλημμα «ευρώ ή ΣΥΡΙΖΑ», διότι όπως πρόσθεσε «εμείς είμαστε ξεκάθαροι: Και ευρώ και ΣΥΡΙΖΑ».
      «Ένα είναι το πραγματικό δίλημμα: Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ», συμπήρωσε.

      Από τα πυρά του Α. Τσίπρα δε γλίτωσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καθώς ανέφερε πως «δεν θα τη γλιτώσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα περάσουν το Μνημόνιο από την πίσω πόρτα την Κυριακή με το κόλπο του ευρώ, για να συγκυβερνήσουν και να το εφαρμόσουν από τη Δευτέρα».

      Τέλος, ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο ότι λένε ψέματα.
      «Μας φοβίζουν με τους μισθούς και τις συντάξεις, αυτοί που τους έχουν πετσοκόψει δύο και τρεις φορές, που έχουν βάλει τις υπογραφές τους στο Μνημόνιο» κατέληξε.

      Ο λαός θα ολοκληρώσει στις 17 Ιουνίου το τολμηρό βήμα της 6ης Μαΐου


      Ο λαός θα ολοκληρώσει στις 17 Ιουνίου το τολμηρό βήμα της 6ης Μαΐου
      Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/06/2012
      Του ΚΩΣΤΑ Φ. ΜΑΡΑΓΙΑΝΝΗ*
      TO ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
      Μόνιμη επωδός της προεκλογικής τακτικής της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή, με την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή. Το ακούμε καθημερινά από τον Σαμαρά, στην προσπάθειά του να φοβίσει τους ψηφοφόρους και να συσπειρώσει τον χώρο του, μετά βέβαια και τον αταίριαστο γάμο με την κατ' εξοχήν φανατική υποστηρίχτρια του Μνημονίου και εκφραστή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στη χώρα μας, την κ. Μπακογιάννη. Το ακούμε και από τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ (το δήλωσε ο Πέτρος Ευθυμίου, κατά την άφιξή του στην Πάτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “η ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι καταστροφική για τη χώρα», 26.5.2012).
      Δεν έχουν βέβαια τίποτα άλλο να πουν οι υποστηρικτές του Μνημονίου που υπέγραψαν την καταστροφή της χώρας και το μόνο χαρτί που τους έμεινε είναι το χαρτί της κινδυνολογίας και της καταστροφολογίας, συνεπικουρούμενοι βέβαια από τα Μέσα Ενημέρωσης και τα εκδοτικά συγκροτήματα. Αυτοί που τόσο όψιμα ανακάλυψαν ότι το Μνημόνιο χρειάζεται τροποποιήσεις και αναθεώρηση, ενώ μέχρι χθες το είχαν ως ευαγγέλιο που θα έσωζε τη χώρα και θα έφερνε την ανάπτυξη.
      Παράλληλα, το δεύτερο «γήπεδο» στο οποίο παίζουν ένα πολύ άσχημο και κακόγουστο παιχνίδι είναι η προσπάθειά τους να διαστρεβλώσουν τις θέσεις και το πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από παλιά προγράμματά του που είχαν γραφεί κάτω από διαφορετικές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Αυτοί, λοιπόν, που δεν έχουν κανένα πρόγραμμα και το μοναδικό τους πρόγραμμα είναι το Μνημόνιο, ψάχνουν, με περισσή υποκρισία, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
      Και το παράδοξο είναι ότι αυτοί οι ίδιοι που κατακεραυνώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ακραίες του θέσεις και για την επικείμενη καταστροφή της χώρας, όταν αναλάβει την κυβέρνηση, είναι οι ίδιοι που ήταν έτοιμοι να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά τους να τον εγκλωβίσουν σε ένα παιχνίδι διακυβέρνησης, αφού πολύ γρήγορα θα του «τραβούσαν το χαλί», για να τον παρουσιάσουν ως ανίκανο να κυβερνήσει και στην ουσία να τον κάνουν συνένοχο στην καταστροφική τους πολιτική. Τους βλέπουμε, λοιπόν, στα τηλεοπτικά πάνελ με τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ ανά χείρας, προσπαθώντας να απομονώσουν προτάσεις και παραγράφους και να αποδείξουν όλα αυτά το επικίνδυνα που θα συμβούν στη χώρα μας μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
      Βέβαια, ο κόσμος τούς έχει καταλάβει και η επιμονή τους στη διαστρέβλωση και την κινδυνολογία έχει κουράσει τους πολίτες, που αντιδρούν με ψυχραιμία και νηφαλιότητα στην παραποίηση της αλήθειας. Ακόμη και τα μικρά παιδιά έχουν καταλάβει το παιχνίδι της κινδυνολογίας και της παραπληροφόρησης που παίζεται και ήδη άρχισαν να κυκλοφορούν και ανέκδοτα στο Διαδίκτυο για το πόσο κωμικό είναι να υποστηρίζει κανείς ότι για όλα τα κακά στην Ελλάδα φταίει ο Τσίπρας!
      Οι κύριοι υπεύθυνοι και καταστροφείς της χώρας, που κατεδάφισαν το κοινωνικό κράτος, κατήργησαν τα εργατικά δικαιώματα, υποθήκευσαν την εθνική περιουσία, ταπείνωσαν την αξιοπρέπεια του λαού μας και καταδίκασαν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους σε μόνιμη πενία και εξαθλίωση, έχουν σήμερα το θράσος να παρουσιάζονται ως σωτήρες, για άλλη μια φορά, του ελληνικού λαού, να μιλούν για Ελλάδα όρθια και να ζητάνε πάλι να κυβερνήσουν. Δηλαδή, οι χθεσινοί καταστροφείς, θέλουν να γίνουν οι αυριανοί σωτήρες του.
      Και για να μην ξεχνιόμαστε, θα τους θυμίσουμε, για πολλοστή φορά, ποιους γονάτισαν και ταπείνωσαν με την πολιτική τους και με τα Μνημόνια που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια:
      * Γονάτισαν οι μισθωτοί, που είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται πάνω από το 20% σε πραγματικές τιμές, πέρα από την επιβάρυνσή τους από έκτακτες εισφορές, επιπλέον φορολογίες και χαράτσια στα σπίτια τους. Γονάτισαν τα νοικοκυριά και το 27,7% του πληθυσμού στη χώρα μας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. (Έκθεση Κομισιόν, 29.3.2012).
      * Γονάτισαν οι συνταξιούχοι, που είδαν τη χαμηλή σύνταξή τους να περικόπτεται και να εξανεμίζεται από την ακρίβεια στην αγορά και την ουσιαστική έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης.
      * Γονάτισαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, που βλέπουν τα προϊόντα τους να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, και τις τιμές των ζωοτροφών και των αγροτικών εφοδίων να εκτοξεύονται στα ύψη.
      * Γονάτισαν οι έμποροι και οι επαγγελματίες, που βλέπουν τη δουλειά τους να μειώνεται λόγω της ύφεσης και της έλλειψης της οικονομικής δυνατότητας των πολιτών να αγοράζουν προϊόντα και απειλούνται άμεσα με λουκέτο όσοι απέμειναν και αντέχουν να πληρώνουν τα υπερβολικά νοίκια και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις (25,6% των εμπόρων της Αθήνας και του Πειραιά έχουν κλείσει το τελευταίο διάστημα, «Έθνος», 9.3.12).
      * Γονάτισαν και απελπίστηκαν οι νέοι άνθρωποι, που δεν έχουν καμιά ευκαιρία απασχόλησης και αναζητούν θέσεις στο εξωτερικό, ετοιμάζοντας τη νέα μετανάστευση του 21ου αιώνα.
      * Γονάτισαν οι άνεργοι, που αναζητούν θέσεις εργασίας με εξευτελιστικούς μισθούς, που βλέπουν την ανεργία να εκτοξεύεται στο 21%, χάνοντας κάθε ελπίδα για εργασία και βλέπουν το κράτος να μειώνει το επίδομα ανεργίας στα 180 έως 360 ευρώ. (Τους πρώτους εννέα μήνες του 2011 χάθηκαν 370.00 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, 29.3.12).
      * Γονάτισαν οι άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους και είναι άστεγοι (πάνω από 20.000), οι πεινασμένοι που τρέχουν στα συσσίτια που αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα κατά 400%!
      Αυτή, λοιπόν, είναι η πραγματικότητα, απέναντι στα ψέματα και την παραπληροφόρηση για το ποια Ελλάδα, για το ποια πατρίδα έσωσαν και κράτησαν όρθια, όπως χαρακτηριστικά λένε. Κράτησαν όρθια την Ελλάδα της πλουτοκρατίας, της αρπαχτής, της λαμογιάς, της διαπλοκής, των συμφερόντων, της φοροδιαφυγής, του βολέματος και της αναξιοκρατίας και βύθισαν ακόμη πιο βαθιά στην κρίση την Ελλάδα της εργασίας, του μόχθου, της εντιμότητας και όλους αυτούς τους ανθρώπους που πάλεψαν για να κρατήσουν πραγματικά όρθια τη χώρα μας στις δύσκολες στιγμές, που πάλεψαν να επιβιώσουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες και με τον μόχθο τους εξασφάλισαν μια σύνταξη για να ζήσουν αξιοπρεπώς.
      Οι Έλληνες έκαναν ένα μεγάλο βήμα ανατροπής και ελπίδας στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Το βήμα αυτό θα το ολοκληρώσουν και θα πρέπει να τολμήσουν να το ολοκληρώσουν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.