Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Με τον ΣΥΡΙΖΑ για να σταματήσουμε τη λεηλασία του λαού και της χώρας


Με τον ΣΥΡΙΖΑ για να σταματήσουμε τη λεηλασία του λαού και της χώρας
Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/04/2012

    ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ*
    Κατεδάφισαν μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία, την ίδια τη χώρα


    Η τρόικα, η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. και η μεγαλοαστική τάξη της χώρας μας με τη νέα αποικιοκρατική δανειακή σύμβαση και το δεύτερο δρακόντειο Μνημόνιο:
    * Ολοκλήρωσαν την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που επέφερε το πρώτο Μνημόνιο.
    * Γενίκευσαν την ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση.
    * Διέλυσαν τη δημόσια υγεία, παιδεία και πρόνοια.
    * Γονάτισαν οικονομικά τον λαό με τις φορομπηχτικές πολιτικές και τα χαράτσια.
    * Στέλνουν την άνεργη νεολαία στην ξενιτειά.
    * Μετέτρεψαν τη χώρα μας σε προτεκτοράτο και σύγχρονη αποικία της τρόικας.

    Έχουν συμφωνήσει να συνεχίσουν την κατεδάφιση
    Το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχουν δεσμευτεί στην τρόικα ότι θα πάρουν τον Ιούνιο νέα αντιλαϊκά μέτρα 15 δισ. ευρώ μειώνοντας πάλι μισθούς, εφάπαξ και συντάξεις, διαλύοντας το κοινωνικό κράτος, ξεπουλώντας τον δημόσιο πλούτο, απολύοντας μέσα στο 2012 15.000 υπαλλήλους του δημοσίου τομέα, γενικεύοντας τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυξάνοντας την ανεργία και προωθώντας νέα φοροεπιδρομή σε βάρος του λαού.


    Να τους διώξουμε
    Ο λαός δεν πρέπει να επιτρέψει με την ψήφο του στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να ξανακυβερνήσουν δίνοντάς τους συγχωροχάρτι για όσα καταστροφικά έκαναν και λευκή επιταγή για όσα χειρότερα προετοιμάζουν.
    Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ χρεωκόπησαν το λαό και ταπείνωσαν τη χώρα.
    Δεν έχουν δικαίωμα να εμφανίζονται σήμερα ως σωτήρες αυτοί που μας έφεραν σʼ αυτό το χάλι.

    Μην τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν το καταστροφικό έργο τους
    Καλούμε τον λαό να μετατρέψει τις εκλογές σε λαϊκό δημοψήφισμα για την εκλογική και πολιτική συντριβή της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και των πρόθυμων συμμάχων τους. Να αναδείξει πιο ενδυναμωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα στα πλαίσια μιας ενισχυμένης Αριστεράς, ώστε από καλύτερες θέσεις νʼ αγωνιστεί για την συνεργασία και ενότητα της, για τα λαϊκά προβλήματα και για μια προοδευτική σοσιαλιστική προοπτική.

    Στον ΣΥΡΙΖΑ και τη συνεργασία της Αριστεράς η ελπίδα
    Ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε μαχητική αντιπολίτευση στις βάρβαρες και ανθρωποκτόνες μνημονιακές πολιτικές. Στηρίξαμε χωρίς ταλαντεύσεις τους λαϊκούς και εργατικούς αγώνες. Προβάλαμε εναλλακτικές προτάσεις και λύσεις για όλα τα προβλήματα.
    Εργαστήκαμε και εργαζόμαστε για τη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς και γιʼ αυτό προεκλογικά δεν μπαίνουμε σε εμφυλιοπολεμικές ενδοαριστερές αντιπαραθέσεις την ώρα που γύρω μας συντρίβονται οι λαϊκές κατακτήσεις.
    Αγωνιζόμαστε για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου πολιτικού μετώπου, που να κερδίσει τη λαϊκή πλειοψηφία στη βάση όχι μόνο της αντίθεσης στο Μνημόνιο αλλά κυρίως ενός προωθημένου προγράμματος.

    Με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά για την αναγέννηση του λαού και της χώρας
    Προωθούμε ως εναλλακτική πολιτική λύση τον σχηματισμό μίας αριστερής προοδευτικής κυβέρνησης, που με πυρήνα της τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς και με βάση το πρόγραμμά της και τη στήριξη του λαϊκού κινήματος θα προωθήσει:
    * Την ακύρωση των Μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων τους.
    * Τη διακοπή αποπληρωμής του δημοσίου χρέους με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του.
    * Την εθνικοποίηση κοινωνικοποίηση των τραπεζών.
    * Τη φορολόγηση των πλουσίων, του πλούτου και της εκκλησιαστικής περιουσίας, τη μείωση των στρατιωτικών δαπανών και τη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία.
    * Την αναπτυξιακή - παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αποκατάσταση και αύξηση μισθών και συντάξεων, στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προστασία του περιβάλλοντος.
    * Τη διαγραφή ή το κούρεμα των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες των λαϊκών νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών.
    * Την αποκατάσταση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας.
    * Τη λογοδοσία και τιμωρία όσων χρεωκόπησαν τη χώρα και τη μετέτρεψαν σε προτεκτοράτο.
    Καλούμε τον λαό να μαυρίσει τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και όσους άλλους ψήφισαν ή στήριξαν τα Μνημόνια και του μαύρισαν τη ζωή. Να δώσει ψήφο θετικής επιλογής και ελπίδας στο ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο για την αναγέννηση του λαού, την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας και το σοσιαλισμό.

    * Ο Δημήτρης Στρατούλης είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' εκλογική περιφέρεια Αθήνας

    Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

    ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΑΝΙΑΣ ΚΟΡΜΑ


    Αγαπητοί συνάδελφοι-σσες

    Η ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ βρήκαν τον κοινό πολιτικό τόπο συνάντησης τους και συναποφάσισαν να προβούν σε  καταγγελία κατά της Προέδρου του Συλλόγου μας, συναδέλφισσας Τάνιας Κορμά. Η ελαφρότητα του περιεχομένου της καταγγελίας δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο ότι πρόκειται για ένα τυχαίο ή ατυχές γεγονός.
    Απεναντίας εκτιμάμε ότι: Με πλήρη σαφήνεια η ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ  διατύπωσε τις απόψεις και τις θέσεις της για το πώς αντιλαμβάνεται το συνδικαλισμό. Αποσαφήνισε τις θέσεις της και αναγκάστηκε να εξωτερικεύσει την «ενόχληση» της απέναντι στους αγώνες στις δράσεις και στις διαφορετικές  φωνές , οι οποίες δεν ευνοούν τις  στοχεύσεις των πολιτικών φορέων, τους οποίους με  συνέπεια υπηρετούν και ευλαβικά υποκλίνονται. Το «όραμα» τους αγαπητοί συνάδελφοι/σσες πάντα ήταν και είναι ένας συνδικαλισμός:
    • Υποχείριο των κομματικών τους αφεντικών.
    • Ελεγχόμενος από τα βουλευτικά  γραφεία και τους συνδικαλιστικούς κομματικούς - υπηρεσιακούς πατρόνες τους.
    • Εφαλτήρας για την προσωπική «εξασφάλιση» και μελλοντική τους «ανέλιξη».
    • Χώρος εκτροφής των πελατειακών σχέσεων, ως έτοιμη βορά για την κομματική επιβίωση των «πολιτικών αφεντικών»¨τους.
    Απλά μάλλον δεν  κατάλαβαν ότι άλλαξαν οι εποχές.
    Είναι σαφές ότι το εκλογικό αποτέλεσμα, για την ανάδειξη Δ.Σ. στο Σύλλογο μας, αφαίρεσε «προνόμια» του παρελθόντος ( για πρώτη φορά ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ χωρίς απόλυτη πλειοψηφία) και κυρίως χάθηκαν  «πρωτεία» μονοπώλησης του Συλλόγου από τους κομματικούς-παραταξιακούς ενδοεκπαιδευτικούς παραγόντες. Η ανάδειξη δε της Νηπιαγωγού Τάνιας Κορμά, από το ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ, στη θέση της Προέδρου, η οποία με τις  σαφείς απόψεις της για την Δημόσια Εκπ/ση και Παιδεία, τη δημοκρατικότητα που τη διακρίνει αλλά και τη διαρκή παρουσία της στους αγώνες του κλάδου και της κοινωνίας του Ν. Καστοριάς, έδωσε άλλον αέρα, περιεχόμενο και πολιτισμό στο συνδικαλιστικό μας όργανο.
    Προφανώς μη αντέχοντας τις νέες συνθήκες η  ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ, και   αυτοϋποκινούμενη από το  ένστικτο της συνδικαλιστικής «αυτοσυντήρησης»,  ανακάλυψε το λόγο και κατέφυγε στη διατύπωση μιας καταγγελίας σαθρού περιεχομένου. Μέσα στην παραζάλη απώλειας  του «θρόνου των προνομίων» και προς έμπρακτη απόδειξη του κομματικού  πατριωτισμού  ( διαπιστευτήρια εις τους άνωθεν αυτών),  συνέταξαν  καταγγελία που βρίθει ανακριβειών (στις οποίες με πληρότητα απάντησε η Πρόεδρος και επιβεβαιώνουν τα Πρακτικά των συνεδριάσεων). Διατύπωσαν ακραίους και αβάσιμους χαρακτηρισμούς σε βάρος της ( δολιότητα, παρελκυστική τακτική κ.α.) και κυρίως, χωρίς να το καταλάβουν, αυτοαξιολογήθηκαν ( είναι θύματα παραπλάνησης, είπαν ).
    Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει το έργο και τη θέση της συναδέλφισσας Προέδρου, όπως επίσης είμαστε βέβαιοι ότι τη στηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων/σσών.
    Τέλος, επειδή η καταγγελία έχει τα χαρακτηριστικά μομφής, χρήσιμο είναι η ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ να διατυπώσει καθαρά τη θέση της για το Σύλλογο και να μην «κρύβεται» πίσω από σαθρά καταγγελτικά, εσωπαραταξιακής κατανάλωσης, κείμενα.
    Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας,  συνάδελφοι/σσες, είναι μακρύς και δύσκολος. Οι ευθύνες μας για το σήμερα και το αύριο τεράστιες. Μέσα σε αυτές, τις ιστορικές ίσως στιγμές, κανείς δεν μπορεί να είναι όμηρος  μικροπαραταξιακών σκοπιμοτήτων και αγκυλώσεων, οποιουδήποτε είδους ή χρώματος ( δεξιού ή αριστερού). Θα απαιτηθούν ενωτικοί  κλαδικοί και κοινωνικοί αγώνες, γιατί τα επιπλέον  δύσκολα, δυστυχώς, είναι μπροστά μας.
    Κατά συνέπεια χρειαζόμαστε καθαρό ορίζοντα και δεν μπορεί να είμαστε και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ.

    Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  Π.Ε.  ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ ΜΑΣ  ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

    Τρίτη 3 Απριλίου 2012

    ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΙΛΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ


    ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΙΛΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ


    Σχετικά με την πρόχειρη εφαρμογή των πιλοτικών προγραμμάτων , την επιμόρφωση και την δοκιμαστική εφαρμογή τους επισημαίνεται ότι δεν έχει δοθεί απολύτως καμία σημασία στα παρακάτω :


    1. στην διδακτική ετοιμότητα των εκπαιδευτικών που θα εφαρμόσουν τα προγράμματα αυτά σε σχέση με την προετοιμασία τους ,η οποία θα έπρεπε δεοντολογικά να ήταν προγραμματισμένη και προετοιμασμένη τουλάχιστον πριν την αρχή της φετινής σχολικής χρονίας 2011-12 ή και από το προηγούμενο έτος. Κι αυτό για να δώσει στους εκπαιδευτικούς τους βασικούς στόχους και άξονες της λειτουργιας του προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή διδακτική του εφαρμογή και τα ποιοτικά της αποτελέσματα .Βέβαια ,ακόμα καλύτερα θα 'ταν, εφόσον είναι υποχρεωτικά τα πιλοτικά, η επιμόρφωσή των εκπαιδευτικών τους να γινόταν στη μείζονα επιμόρφωση και όχι να βρίσκονται σ' αυτή κάποιοι διευθυντές σχολείων για να πάρουν μόνο και μόνο τα μόρια


    2. στο σημαντικό θέμα της υλικοτεχνικής αποτίμησης και των διαθέσιμων πόρων της σχολικής πιλοτικής μονάδας , η έλλειψη οικονομικών πόρων ακόμα και για τα απαραίτητα αναλώσιμα λόγω της οικονομικής κρίσης.


    3.  στο θέμα της αποτίμησης των επιμορφωτικών μας αναγκών της κάθε μονάδας χωριστά καθότι εκεί υπηρετούν εκπαιδευτικοί με διαφορετική εκπαιδευτική και εξωδιδακτική εμπειρία,


    4. στο θέμα της μετακίνησης των επιμορφούμενων καθότι στοιχίζει ακριβότερα αυτή η μαζική μεταφορά εκπαιδευτικών με δικά τους μεταφορικά μέσα για επιμόρφωση απ' ότι να μετακινόντουσαν οι επιμορφωτές στις πιλοτικές σχολικές μονάδες


    Ευλογα κανείς διερωτάται γιατί θα πρέπει να μετακινηθούν όλοι αυτοί οι εκπαιδευτικοί έστω εκτός του Δήμου της  πιλοτικής σχολικής μονάδας Άλλωστε οι υπευθυνοι δεν θα έπρεπε να επισκεφτούν οι ίδιοι τα πιλοτικά σχολεία ώστε να γνωρίζουν τις δυνατότητες της σχολικής μας μονάδας στην υποστήριξη τέτοιων προγραμμάτων , δεδομένου ότι με τα νεα οικονομικά δεδομένα οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί; Καθώς επίσης και της ανισότητας των μισθολογικών εσόδων και απολαβών των επιμορφωτών , των διοργανωτών , των κατερινγκ που αμοίβονται δυσανάλογα σε σχέση με των χαμηλά αμοιβόμενων εκπαιδευτικών , οι οποίοι θα τα εφαρμόσουν και θα τραβήξουν πάλι "τη λάντζα" χωρίς κανένα κοινωνικοοικονομικό ώφελος ή έστω μια υπηρεσιακή αναγνώριση , για να πάρουν πάλι  ίσως καποιοι άλλοι τα εύσημα...


    5. στο θέμα της παραβίασης του εργασιακού  ωραρίου  των εκπαιδευτικών ,εφόσον για μια ακόμη φορά παραβιαζεται ,με την απογευματινή παρακολούθηση του σεμιναρίου των πιλοτικών .


    6. στο θέμα της άνισης μεταχείρησης των πιλοτικών σχολείων ,εφόσον όσοι εργάζονται σε αυτά θα πρέπει υποχρεωτικά ν' ακολουθήσουν κάτι διαφορετικό χωρίς να το έχουν οι ίδιοι επιλέξει και να το εφαρμόσουν μέσα σε ελάχιστο χρόνο (κάτι σαν αυτόματο μηχάνημα , αυτόματος πιλότος) .


    7. στο θέμα της αξιολόγησης με ποιους όρους ,συνθήκες , κριτήρια θα γίνει (αντικειμενική ή υποκειμενική ή πειράματα στου κασίδη το κεφάλι ) και στο ποιος έχει την κατάλληλη αξιολογική εμπειρία και πείρα ώστε να τα εφαρμόσει όλα αυτά και πώς θα αξιοποιηθούν περαιτέρω;


    Τέλος επισημαίνεται, ότι ενημερωνονται τα πιλοτικά σχολεία   τελευταία στιγμή για τα σεμινάρια , ακυρώνοντας προγραμματισμένες επισκέψεις ή και τις ενδοσχολικές εργασίες τους , σημειωτέον μάλιστα ότι είμαστε στα μέσα της σχολικής χρονιάς και στον καθένα εύλογα δημιουργούνται αμφιβολίες για τα αποτελέσματα μιας τέτοιας πιλοτικής εφαρμογής με τέτοιους όρους προετοιμασίας.


    Όλη αυτή η κριτική  βέβαια δεν αποτελεί αντίσταση στο νέο , στο πρωτοπόρο και την αλλαγή όπως θα μπορούσε να ισχυρισθεί οποιοσδήποτε, αλλά κύρια είναι μια αποτύπωση και επιβεβαίωση στο πόσο πρόχειρα και γρήγορα στήνονται αυτά που θα εφαρμοστούν  όπως λέγεται γενικευμένα στο μέλλον και στα υπόλοιπα σχολεία.


    Τα συμπεράσματα δικά σας !
    Η συνάδελφος Τ. Κυριακού