Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Εργασιακός μεσαίωνας: Απαιτούν κατάργηση συμβάσεων και εργατικής νομοθεσίας!.


Εργασιακός μεσαίωνας: Απαιτούν κατάργηση συμβάσεων και εργατικής νομοθεσίας!...
Πετρόπουλος Α.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/01/2012
    Δραματικές ανατροπές στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, της διαιτησίας και των εργασιακών σχέσεων απαιτεί με τελεσίγραφό της η τρόικα δεσμεύοντας την κυβέρνηση σε άμεση υλοποίηση, ασχέτως του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν εκ νέου σήμερα μεταξύ της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεεων, μετά τη διακοπή κατά την πρώτη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα ύστερα από είσοδο συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ.
    Με την κυβέρνηση να έχει μισο-αποδεχθεί το τελεσίγραφο τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων των "κοινωνικών εταίρων" θα τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές και ενδεχομένως να χρειαστεί να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση, δεν είναι καθόλου τυχαία η χθεσινή διαρροή με τα "εννέα μέτρα φωτιά" που ζητούν οι δανειστές "εδώ και τώρα", συναρτώντας την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το PSΙ με νέο ειδικό Μνημόνιο που απαιτούν για μισθούς και συντάξεις.
    Σύμφωνα με το "κείμενο εργασίας" που παρέδωσε η τρόικα στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, απαιτείται η οριζόντια περικοπή 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, περικοπή στις ωριμάνσεις μισθών και στις υπερωρίες. Ειδική αναφορά γίνεται στο εγασιακό καθεστώς των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ), όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι το καθεστώς απολύσεων θα πρέπει να εξισωθεί με αυτό του ιδιωτικού τομέα που προέκυψε από το αρχικό Μνημόνιο, αλλά και να δίνεται η δυνατότητα στη διοίκηση να επιλέγει ποιους θα απολύει. Ζητείται ακόμα απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας στον τουριστικό κλάδο και πριμοδότηση της εκ περιτροπής εργασίας σε σχέση με τη μερική απασχόληση.

    Τέλος συμβάσεις και διαιτησία
    Η τρόικα απαιτεί δύο ακόμα καίριες παρεμβάσεις που ουσιαστικά διαλύουν όλο το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και του εργατικού δικαίου. Συγκεκριμένα ζητεί οι συλλογικές συμβάσεις που λήγουν να μετατρέπονται αυτομάτως σε ιδιωτικές σε περίπτωση που παρέλθουν έξι μήνες και δεν ανανεωθούν. Δηλαδή ζητούν κατάργηση της "περιόδου μετενέργειας", που σημαίνει κατάργηση της ρύθμισης με την οποία έξι μήνες μετά τη λήξη μιας συλλογικής σύμβασης και, εφόσον δεν υπογραφεί άλλη, όλοι οι όροι μεταφέρονται στις ατομικές συμβάσεις.
    Για τον ΟΜΕΔ ζητούν ουσιαστικά την πλήρη κατάργησή του καταργώντας τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής (θα πρέπει να συμφωνούν και οι εργοδότες) ενώ σημειώνουν ότι "οι μηχανισμοί μεσολάβησης και διαιτησίας είναι αναποτελεσματικοί, δεν λαμβάνουν υπόψη οικονομικά στοιχεία και βασίζονται υπερβολικά στους νόμους!

    ΣΥΡΙΖΑ: Εξαφανίζουν συμβάσεις και δικαιώματα
    "Η τρόικα, η κυβέρνηση και ο ΣΕΒ έχουν βάλει στόχο να εξαφανίσουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να ισοπεδώσουν τους μισθούς στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, να εξαερώσουν τις επικουρικές συντάξεις και να εξαφανίσουν το κοινωνικό κράτος οδηγώντας τη χώρα σε ακόμα βαθύτερη ύφεση και τα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια, την ανεργία και την απόλυτη εξαθλίωση" σημειώνει σε δηλωσή του εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Στρατούλης.

    ΣΕΒ: Διασφάλιση 13ου και 14ου
    Στη σημερινή διαπραγμάτευση η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θα επιμείνει ότι δεν δέχεται καμία παρέμβαση στη σύμβαση, ζητώντας να χορηγηθεί η αύξηση του Ιουλίου (περίπου 2,5%) και να μην περικοπούν 13ος και 14ος μισθός. Δέχεται μείωση του μη μισθολογικού κόστους εφόσον βρεθεί πόρος - φόρος που θα αποκαταστήσει τις εισφορές. Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ δηλώνει ότι προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με δύο βασικές θέσεις: Διασφάλιση των συμβάσεων, των κατώτατων μισθών χωρίς αλλαγές προς τα πάνω ή προς τα κάτω για όσο διαρκεί η κρίση, ενώ υπενθυμίζει ότι "έχουμε υπογράψει τη διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού στο πλαίσιο της τελευταίας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας".

    Χρυσοχοΐδης - Κατσέλη: Δεν διάβασαν το Μνημόνιο, αλλά... το ψήφισαν και το εφάρμοσαν!


    Χρυσοχοΐδης - Κατσέλη: Δεν διάβασαν το Μνημόνιο, αλλά... το ψήφισαν και το εφάρμοσαν!
    Μελιγγώνης Γιώργος
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/01/2012
    Ένας ένας οι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου αποστασιοποιούνται από το Μνημόνιο που ψήφισαν, που υποστήριξαν στα υπουργικά συμβούλια και που εφάρμοσαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Μάλιστα, χθες, σοκ προκάλεσαν οι δηλώσεις του Μ. Χρυσοχοΐδη και της Λ. Κατσέλη, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι... δεν είχαν τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να διαβάσουν τι ψήφισαν και τι εφάρμοσαν ως υπουργοί...
    Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν οι κυνικοί ισχυρισμοί των "κορυφαίων" της κυβέρνησης Παπανδρέου
    Η αρχή έγινε αργά το βράδυ της Δευτέρας, σε τηλεοπτική εκπομπή του Mega, όταν η πρώην υπουργός Εργασίας, Λ. Κατσέλη, υποστήριξε ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα και πως διάβασε το Μνημόνιο “ένα Σάββατο πρωί για τρεις ώρες”. Χθες το πρωί, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, πήγε ένα βήμα παραπάνω, υποστηρίζοντας ότι δεν διάβασε ποτέ το Μνημόνιο, γιατί είχε... άλλες υποχρεώσεις.
    «Και βεβαίως δεν διάβασα το Μνημόνιο. Δεν διάβασα το Μνημόνιο γιατί είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν ήταν δική μου δουλειά να μελετήσω το Μνημόνιο» υποστήριξε με πρωτοφανές θράσος και κυνισμό ο κ. Χρυσοχοΐδης, καίτοι παραμένει υπουργός στην κυβέρνηση Παπαδήμου, σκοπός της οποίας είναι να... εφαρμόσει το Μνημόνιο.

    “Εμπιστευόμουν τον Γ. Παπανδρέου”
    Σαν να μην έφταναν αυτά, χθες το απόγευμα, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, προέβη σε “διορθωτική” δήλωση λέγοντας... τα ίδια. “Ναι, επαναλαμβάνω ότι το Μνημόνιο δεν το διάβασα. Δεν ασχολήθηκα, όχι με το κείμενο, αλλά ούτε καν με τις διαδικασίες της δήθεν διαπραγμάτευσης.
    Αυτό δεν το δήλωσα ούτε το είπα με καμάρι”, είπε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας:
    “Το θεωρώ από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής μου διαδρομής, γιατί δεν εκτίμησα σωστά την κρισιμότητα των στιγμών και απορροφήθηκα με το μερικό, το έργο μου σαν υπουργός, αντί να ασχοληθώ με το μείζον, την ευθύνη μου σαν μέλος της ηγεσίας της χώρας”. Μάλιστα, υποστήριξε ότι... δεν μπήκε στον κόπο να διαβάσει τι ψήφισε και τι θα εκαλείτο να εφαρμόσει, επειδή είχε... εμπιστοσύνη στον Γ. Παπανδρέου. “Είπα ό,τι είπα για να τονίσω το πόσο όλοι μας χρειάζεται να αλλάξουμε. Είχαμε μάθει να εμπιστευόμαστε τον κάθε αρχηγό, πρωθυπουργό” είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

    Σοκ στο ΠΑΣΟΚ
    Αν και ως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν προβεί σε δημόσιες δηλώσεις αποδοκιμασίας (με εξαίρεση τον βουλευτή Β. Κεγκέρογλου), στο παρασκήνιο ο Μ. Χρυσοχοΐδης έχει δεχθεί φαρμακερά βέλη από συντρόφους του, αλλά και από κορυφαίους υπουργούς που δηλώνουν σε συνομιλητές τους “έξαλλοι” με τα λεγόμενα του υπουργού Ανάπτυξης. Παράλληλα οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη έχουν προκαλέσει και αντιδράσεις όλων των κομμάτων.

    Ν.Δ: “Θράσος και ανευθυνότητα”
    «Θράσος, ανευθυνότητα και επικίνδυνες αντιλήψεις» καταλόγισε η Ν.Δ. στον Μ. Χρυσοχοΐδη διά του εκπροσώπου της, Γ. Μιχελάκη. «Επιβεβαιώνει (σ.σ.: ο Μ. Χρυσοχοΐδης) έτσι ότι πήραν μοιραίες αποφάσεις για τη χώρα χωρίς να διαπραγματευτούν με την τρόικα, αλλά και χωρίς καν να γνωρίζουν τι ενέκριναν στο υπουργικό συμβούλιο και τι ψήφιζαν στη Βουλή» συνέχισε ο “γαλάζιος” πορτ παρόλ.

    Αλ. Τσίπρας: “Έστειλαν αδιάβαστη την κοινωνία”
    Για στελέχη που “δηλώνουν ότι τάχα δεν διάβασαν το Μνημόνιο και έστειλαν αδιάβαστη ολόκληρη την ελληνική κοινωνία” έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι “πρόκειται για ανεύθυνους και για ανθρώπους που πια έχουν χάσει κάθε σοβαρότητα και δεν έχουν κανένα δικαίωμα να συνεχίζουν να εμπαίζουν τον ελληνικό λαό, πόσο μάλλον να παίρνουν σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον της χώρας και του τόπου”.
    “Ο 'αδιάβαστος' και τραγικά ανεύθυνος υπουργός με την ψήφο του υπέρ του Μνημονίου και τη μετέπειτα στήριξή του οδήγησε σχεδόν ολόκληρη την κοινωνία στην απελπισία και την ισοπέδωση” επισήμανε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Π. Σκουρλέτης, προσθέτοντας ότι “αν κατά ανάλογο τρόπο με τον όψιμα 'αντιμνημονιακό' κ. Χρυσοχοΐδη και διεκδικητή της αρχηγίας του κυβερνώντος κόμματος λειτούργησαν και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, αντιλαμβάνεται ο καθένας ποιοι μας κυβερνούν”.
    Για “κυνική παραδοχή” που “προσβάλλει τον ελληνικό λαό” έκανε λόγο η ΔΗΜ.ΑΡ., ενώ ο γραμματέας της Κ.Ε. της ΔΗΣΥ Γ. Οικονόμου κατηγόρησε τον υπουργό Ανάπτυξης πως “εξοργίζει και αποδεικνύει γιατί η χώρα με την κυβέρνηση Παπανδρέου έφτασε εδώ που είναι σήμερα”. “Σε μια δημοκρατία τέτοιες δηλώσεις είναι αδιανόητο να μην συνοδεύονται από παραίτηση αυτού που τις κάνει”, τόνισε εκ μέρους των Οικολόγων Πρασίνων η Ελ. Ιωαννίδου.

    Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

    Η ώρα της αριστεράς


    : "Η ώρα της αριστεράς"
    Ημερομηνία δημοσίευσης: 15/01/2012
      ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΗ*
      Η κοινωνία έχει ανάγκη την ενότητα της αριστεράς. Η τιμωρία αυτή θα είναι μεγαλύτερη σε όποια κόμματα την αρνηθούν και γυρίσουν την πλάτη στην αγωνία των πολιτών που επιθυμούν να δουν την αριστερά μπροστά στις εξελίξεις και όχι πίσω από αυτές.

      Αν η χρονιά που πέρασε ήταν καταστροφική για την ελληνική οικονομία, για την κοινωνία ήταν ολέθρια. Οι εργαζόμενοι -όσοι απέμειναν- είδαν τους μισθούς να πετσοκόβονται, τα εργασιακά δικαιώματα να εξαφανίζονται και τη ζωή τους να γυρίζει πίσω σε συνθήκες της δεκαετίας του '60. Τη νέα χρονιά η κατάσταση θα είναι πιο ζοφερή. Η τρόικα επανέρχεται με νέο Μνημόνιο, η τρικομματική κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση και η κοινωνία ξεχειλίζει από οργή, αγανάκτηση και φόβο. Μοναδική ελπίδα η ανατροπή αυτής της πολιτικής και των δυνάμεων που την εκφράζουν.

      Οι έξι μήνες της καταστροφής

      Κατά τη διάρκεια των έξι μηνών που μεσολάβησαν από την τελευταία ανάλυση που παρουσιάσαμε στην "Αυγή", οι πολιτικές εξελίξεις είναι γνωστές, έτρεξαν με μεγάλη ταχύτητα, πήραν δραματικές διαστάσεις και άφησαν το αποτύπωμά τους. Από την ολιγοήμερη ευφορία της κυβέρνησης -για τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου που θα αντιμετώπιζε το δημόσιο χρέος- περάσαμε στους εκβιασμούς για την καταβολή της 6ης δόσης. Από τη νέα «επιτυχία» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - με την συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και το «κούρεμα» του χρέους στο 50% - βρεθήκαμε μπροστά σε μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων και στο αυθόρμητο ξέσπασμα των πολιτών κατά της κυβερνητικής πολιτικής στις εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου. Από την τυχοδιωκτική πολιτική του δημοψηφίσματος, στην παραίτηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, με κορυφαίο γεγονός τη δημιουργία κατόπιν πιέσεων της τρικομματικής κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ με πρωθυπουργό τον τραπεζίτη και έτοιμο από παλιά Λ. Παπαδήμο.
      Τον βαθμό επιρροής των πολιτών από αυτή την πυκνή αλληλουχία γεγονότων θα προσπαθήσουμε να μελετήσουμε μέσα από ένα μεγάλο πλήθος δημοσκοπήσεων που διενήργησαν το σύνολο των εταιρειών στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα.


      Αναζητείται ελπίς

      Σχεδόν δύο χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που ο Γ. Παπανδρέου άνοιξε την «κερκόπορτα» για την είσοδο της τρόικας στην ελληνική πολιτική ζωή υποσχόμενος τη σωτηρία της οικονομίας από τη χρεωκοπία. Τα αποτελέσματα της ανιστόρητης αυτής επιλογής είναι καταστροφικά και καταγράφονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αφού:
      * 95,5% είναι απαισιόδοξοι για την πορεία της χώρας,
      * 95% θεωρεί ότι πορευόμαστε σε λάθος κατεύθυνση,
      * 92,5% πιστεύει ότι η οικονομία της χώρας με την πολιτική που ακολουθείται χειροτερεύει,
      * 90% φοβάται ότι και τα επόμενα χρόνια η κατάσταση θα είναι χειρότερη,
      * 87% δηλώνει ότι δεν αντέχει νέα οικονομικά μέτρα,
      * 76% δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις, και το πιο συγκλονιστικό,
      * 75% των νέων ηλικίας 18-24 ετών σκέφτονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό γιατί διαπιστώνουν ότι δεν έχουν μέλλον στην Ελλάδα.
      Οι πολίτες εξάντλησαν προ πολλού κάθε αντοχή και όποια ανεκτικότητα έδειξαν το πρώτο διάστημα.
      Μέσα σε αυτό το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο δυσφορίας κυοφορήθηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου, ως ειδικού σκοπού και συγκεκριμένης, μικρής χρονικής διάρκειας.
      Είναι αλήθεια ότι τις πρώτες μέρες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λ. Παπαδήμο καταγράφηκε ένα αίσθημα «λύτρωσης» και ανακούφισης στους πολίτες, που κυρίως οφείλονταν στην αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου και λιγότερο σε θετική γνώμη για τον «άγνωστο» πρωθυπουργό. Η συνέχιση της πολιτικής που θα ασκούσε η νέα τρικομματική κυβέρνηση πέρασε για λίγες μέρες σε δεύτερη μοίρα. Όμως τα «θαύματα» δεν διαρκούν πολύ. Λίγες βδομάδες μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης του Λ. Παπαδήμου, η εμπιστοσύνη των πολιτών κατρακυλάει και πλησιάζει τις χειρότερες επιδόσεις της προηγούμενης μονοκομματικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να ανατρέψει το δυσμενές για αυτήν κλίμα που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία, με αποτέλεσμα να καταγράφεται ως πλειοψηφούσα άποψη, για πρώτη φορά ιστορικά, η απαίτηση για άμεση προσφυγή στις εκλογές.

      Οι πολιτικές γυρίζουν την πλάτη στα κόμματα του Μνημονίου

      Η κατάρρευση όλων των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ΠΑΣΟΚ, η υποχώρηση της Ν.Δ., η επιφανειακή στασιμότητα του ΛΑΟΣ και η αδυναμία της ΔΗΣΥΜ να πείσει τους πολίτες ότι είναι αναγκαία η παρουσία της στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, είναι τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης του συνόλου των δημοσιοποιημένων και μη ερευνών αυτής της περιόδου.
      Η πρόθεση ψήφου για το ΠΑΣΟΚ ξεπερνάει ελάχιστα τα μονοψήφια ποσοστά και συγκεκριμένα στο τέλος της χρονιάς είναι κοντά στο 10,5%, καταγράφοντας νέες απώλειες μέσα σε ένα εξάμηνο. Η συσπείρωσή του έχει φτάσει στο ναδίρ, με ποσοστό 28%, οι ψηφοφόροι του σε ποσοστό 23,5% στρέφονται προς τα αριστερά κόμματα, ενώ σημαντικό ποσοστό της τάξης του 35,5% παραμένει στους αναποφάσιστους. Την ίδια περίοδο ο Γ. Παπανδρέου χάνει 12,5% της δημοτικότητάς του, με αποτέλεσμα να καθίσταται ο πλέον αντιδημοφιλής πολιτικός αρχηγός. Επιπλέον καταγράφει απώλειες 11,5% ως προς την εμπιστοσύνη των πολιτών για τη θέση του πρωθυπουργού. Με τέτοια ευρήματα είναι φανερό ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι πλέον βαρίδι για το ΠΑΣΟΚ. Είναι άγνωστο ακόμα τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ ως προς το θέμα της ηγεσίας που έχει ανοίξει και συζητείται στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Εθνικού συμβουλίου. Το βέβαιο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ θα πληρώσει πολύ ακριβά το τίμημα των πολιτικών επιλογών των δύο τελευταίων χρόνων.
      Εδώ και δύο χρόνια παρατηρούμε τη δυσκολία της Ν.Δ. να εισπράξει δημοσκοπικά από τη συνεχή πτώση του ΠΑΣΟΚ, παρόλο που τυπικά μέχρι τον Οκτώβριο εξέφραζε έναν «αντιμνημονιακό» πολιτικό λόγο. Οι πολίτες χρέωναν και στα δύο κόμματα εξουσίας τις σωρευμένες αποτυχίες του πολιτικού συστήματος. Η συγκρότηση της κυβέρνησης Λ. Παπαδήμου με τη συμμετοχή και της Ν.Δ., την επηρέασε αρνητικά, αφού υποχώρησε ως προς την πρόθεση ψήφου και κατέγραψε απώλειες 5,5% στον βαθμό της ικανοποίησης των πολιτών από τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση. Τραυματισμένος εξέρχεται και ο Α. Σαμαράς, χάνοντας σε ποσοστό 2% και ως προς την ικανότητά του για τη θέση του πρωθυπουργού, αλλά και ως προς στη δημοτικότητα του. Η Ν.Δ. είναι εγκλωβισμένη στην επιλογή της να συμμετέχει στην κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου. Χρεώνεται και τις δυσλειτουργίες που παρουσιάζει, και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα πάρει. Με αυτήν την επιλογή της ξέκοψε απότομα από ένα τμήμα της πολιτικής της βάσης το οποίο έμενε ικανοποιημένο από τον «αντιμνημονιακό» της λόγο. Μπορεί λοιπόν η Ν.Δ. να εξακολουθεί να προηγείται του καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ, όμως ο στόχος της αυτοδυναμίας εξακολουθεί να είναι ανέφικτος.
      Η μικρή και σταθερή ανοδική πορεία του ΛΑΟΣ που καταγράφονταν μέχρι τον Οκτώβριο ανακόπηκε απότομα. Η καθοδική πορεία του τελευταίου δίμηνου δεν πρέπει να πέρασε απαρατήρητη από τον Γ. Καρατζαφέρη που πολιτεύεται με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, ευρήματα που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις απότομες «κωλοτούμπες» στον πολιτικό και επικοινωνιακό του λόγο. Οι προσεχείς του απόψεις για την κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου και για τον χρόνο των εκλογών θα έχουν ως πυξίδα τα αποτελέσματα των επόμενων δημοσκοπήσεων.
      Το νέο κόμμα της ΔΗΣΥΜ εκτός του ότι δεν παρουσιάζει δυναμική, δεν ευνοείται ούτε κι από τη μικρή δημοτικότητα της Ντ. Μπακογιάννη. Έτσι δεν φαίνεται ικανό να ξεπεράσει το νομικό φράγμα του 3%, ποσοστό που θα του επιτρέψει την είσοδο στο κοινοβούλιο. Η πίεση που θα δεχθεί προεκλογικά από τη Ν.Δ. μπορεί να αποδειχτεί καταλυτική.
      Συμπερασματικά καταλήγουμε ότι μόνο ο ένας στους τρεις πολίτες που συμμετέχουν στις έρευνες καταθέτει θετική πρόθεση ψήφου και στα τέσσερα κόμματα αθροιστικά που στηρίζουν την πολιτική του Μνημονίου, γεγονός που καταδεικνύει τη μεγάλη αντίθεση της κοινωνίας στην ασκούμενη πολιτική.

      Οι δυνάμεις της ευρύτερης αριστεράς

      Οι αριστερές δυνάμεις στο σύνολό τους παρουσίασαν δημοσκοπική άνοδο τη χρονική περίοδο που μελετάμε. Η μεγάλη φθορά του ΠΑΣΟΚ τροφοδότησε όλους τους πολιτικούς χώρους, κυρίως όμως την αριστερά. Από τον πίνακα των συσπειρώσεων - μετακινήσεων παρατηρούμε ότι 8% μετακινείται προς τη ΔΗΜ.ΑΡ. του Φ. Κουβέλη, το 6% προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το 5,0% προς το Κ.Κ.Ε. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το προφίλ των μετακινούμενων ψηφοφόρων. Το «εκσυγχρονιστικό» τμήμα στρέφεται προς τη ΔΗΜ.ΑΡ, ενώ το κατά βάση «παραδοσιακό» τμήμα μετακινείται προς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι μετακινήσεις προς το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ είναι περισσότερο σταθερές και ελάχιστα εξαρτώνται από τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα οι μετακινούμενοι «νοικοκυραίοι» προς τη ΔΗΜ.ΑΡ., έχουν μικρότερη βεβαιότητα, αφού οι εξελίξεις στο ηγετικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην τελική τους επιλογή. Να σημειώσουμε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις για την αντιπολίτευση που ασκούν και στην πολιτική συμπάθεια που οι πολίτες εκφράζουν προς τα κόμματα.
      Το κόμμα των Οικολόγων δεν ευνοείται από την πολιτική ατζέντα της διετίας και την κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες. Αρνητικά επίσης τους επηρέασε και η αλλαγή πολιτικής που εκπέμπουν στον αντιμνημονιακό τους λόγο μετά τη δημιουργία της κυβέρνησης Παπαδήμου.


      Η ισχυροποίηση της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ

      Συνηθίζουμε να δείχνουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις δημοσκοπικές έρευνες στην πρόθεση ψήφου και να αγνοούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που τις συνοδεύουν. Όμως αυτά τα στοιχεία είναι που βοηθούν να καταλάβουμε τις ουσιαστικότερες απόψεις των πολιτών.
      Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ βελτιώθηκε αισθητά όπως αποδεικνύουν τα παρακάτω στοιχεία αφού:
      * 10,5% πιστεύει ότι είναι το πιο προοδευτικό κόμμα,
      * 8,5% θεωρεί ότι είναι κοντά στη σημερινή εποχή,
      * 7% βλέπει ότι έχει τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον, και
      * 6,5% των πολιτών ταυτίζεται με τις απόψεις του.
      Από τη μελέτη όλων των χαρακτηριστικών που καθορίζουν την εικόνα των κομμάτων, προκύπτει ότι το 6% των πολιτών έχει απόλυτα θετική γνώμη για τον ΣΥΡΙΖΑ όταν το αντίστοιχο ποσοστό της προηγούμενης περιόδου ήταν 3,5%.
      Στην κυβερνητική ικανότητα -κάτι που αποτελεί μόνιμα το αδύνατο σημείο όλων των κομμάτων της αριστεράς- ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει επίσης σημαντική άνοδο αφού:
      * 6,5% θεωρεί ότι έχει σωστές προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, την ανάπτυξη της οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας, και
      * 6% συμφωνεί με τον πολιτικό του λόγο στα κοινωνικά ζητήματα της παιδείας και της υγείας.
      Αν τα προηγούμενα στοιχεία τα συνεκτιμήσουμε και με το 10,5% που έχει ως πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ στις ηλικίες 18-24 και 45-54, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε πιο στέρεα πολιτική φυσιογνωμία.
      Από τον περασμένο Ιούλιο ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε δημόσια στην ελληνική κοινωνία την πρόταση για τη διέξοδο από την κρίση, τη δημιουργία νέου κυβερνητικού συνασπισμού εξουσίας σε αντιμνημονιακή και αριστερή βάση, θέτοντας τις ηγεσίες των κομμάτων στις οποίες απευθύνεται ενώπιον των ιστορικών τους ευθυνών. Η πρόταση αυτή πυροδότησε προσδοκίες στην κοινωνία και αναθέρμανε τις ελπίδες για την ενότητα της αριστεράς. Σε επίπεδο μετρήσεων το 28% του συνόλου των πολιτών ανταποκρίνεται θετικά, γεγονός που αποδεικνύει το αρχικό εύρος των πολιτών που επιθυμούν την ενότητα της Αριστεράς για την ουσιαστική ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι αυτήν την πρόταση τη στηρίζουν το 79% των εν δυνάμει ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 56% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 32,5% των ψηφοφόρων της ΔΗΜ.ΑΡ. και το 7% των σημερινών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
      Όλα τα στοιχεία μας οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα που δείχνουν ότι η δημοσκοπική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ πατάει σε περισσότερο στέρεα βάση, ότι η εκλογική βάση του ΚΚΕ έλκεται από την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και ότι οι πολίτες που μετακινούνται από το ΠΑΣΟΚ προς την ΔΗΜ.ΑΡ. είναι «συντηρητικών» αποχρώσεων.

      Ο δρόμος προς τις εκλογές

      Οι εκβιασμοί σε βάρος της κοινωνίας προκειμένου να αποδεχτεί τα νέα εξοντωτικά μέτρα που φέρνει η τρόικα, οι εσωκομματικές αντιδράσεις που ενυπάρχουν στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, οι δραματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ που αποτελεί τον ένα πόλο του δικομματισμού με βαρύτατες ευθύνες στο πώς φθάσαμε ως εδώ, οι πιέσεις που ασκεί το πολιτικό οικονομικό κατεστημένο προκειμένου να αποφύγει τη λαϊκή ετυμηγορία, συνθέτουν το κολασμένο τρίμηνο που επέρχεται. Θεωρώ ότι θα ήταν παρακινδυνευμένο να προσδιοριστούν οι πολιτικές εξελίξεις και ο χρόνος των εκλογών ακόμα κι αν προστρέξουμε στην επιστήμη της «Θεωρίας των παιγνίων», αφού οι παίκτες είναι πολλοί, τα συμφέροντα μεγάλα και αντικρουόμενα και το πολιτικό σκηνικό υπό κατάρρευση.
      Η προϊούσα φθορά του δικομματικού πολιτικού συστήματος, τα ορατά του αδιέξοδα και η εκρηκτική κοινωνική διάσταση που εντείνεται έχουν λειτουργήσει ως την ώρα ως γεννήτρια πολιτικών ανακατατάξεων. Η εκλογική εκτίμηση των κομμάτων στο τέλος του 2011, που υπολογίζουμε με όλες τις χρονοσειρές, μας επιβεβαιώνει τα προαναφερθέντα.
      Η Ν.Δ. όχι μόνο την αυτοδυναμία δεν φαίνεται να προσεγγίζει, αλλά αδυνατεί να πλησιάσει και το ποσοστό του 33,5% που είναι το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό της σε βουλευτικές εκλογές.
      Το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί «κούρεμα» περίπου 60% στο ποσοστό του 43,9% που έλαβε το 2009, με συνεχή πτωτική πορεία. Ο κομματικός μηχανισμός που έχει απομείνει φέρει μεγάλα τραύματα. Εντελώς ξεκομμένο το ΠΑΣΟΚ από τις κοινωνικές δυνάμεις που παραδοσιακά το στήριζαν, έχει χάσει τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που το καθιστούσαν τον ένα από τους δύο πόλους του δικομματισμού για 34 ολόκληρα χρόνια. Το πολιτικό σκηνικό γκρεμίζεται και όσοι είχαν μάθει από το παρασκήνιο να δίνουν λύσεις εναλλαγής τώρα αδυνατούν να διαμορφώσουν συνθήκες επιτυχούς παρέμβασης.
      Ναι, το 2012 είναι μια σημαντική χρονιά για την αριστερά, αφού η Ιστορία δεν την προσκαλεί συχνά. Και δεν είναι μόνο γιατί το άθροισμα των ποσοστών της τη φέρνει στην πρώτη θέση δημοσκοπικά. Είναι και γιατί η αριστερά μπορεί και πρέπει να διαμορφώσει ενωτική εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση με υπευθυνότητα και χωρίς φοβίες. Η κοινωνία την έχει ανάγκη. Αν δεν προσπαθήσει, οι πολίτες θα την τιμωρήσουν, είτε την ενισχύουν σήμερα δημοσκοπικά, είτε σε ποσοστό 38,7% παραμένουν ακόμα αναποφάσιστοι. Τότε μπορεί να ενισχύσουν ό,τι αντιδραστικό και απολίτικο «κρύβεται» στο 9,5% των άλλων κομμάτων. Η τιμωρία αυτή θα είναι μεγαλύτερη σε όποια κόμματα την αρνηθούν και γυρίσουν την πλάτη στην αγωνία των πολιτών που επιθυμούν να δουν την αριστερά μπροστά στις εξελίξεις και όχι πίσω από αυτές.
      Ο δρόμος προς τις κάλπες πρέπει να συντομευθεί. Μοναδικός και καθοριστικός τρόπος οι ενωτικές μαζικές κινητοποιήσεις των πολιτών για να αποκαταστήσουν το έλλειμμα της δημοκρατίας, για να επιβάλουν την ημέρα των εκλογών, για την απαλλαγή από το Μνημόνιο και την πολιτική τους.

      * Ο Κώστας Πουλάκης είναι μέλος της Π.Γ. του Συνασπισμού, υπεύθυνος της Επιτροπής Ερευνών και Μελέτης Δημοσκοπήσεων
      poulakisk23@gmail.com

      Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

      Αρχίζει η επόμενη τριετής φάση υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων


      Αρχίζει η επόμενη τριετής φάση υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων
      Παναγόπουλος Θάνος
      Ημερομηνία δημοσίευσης: 08/01/2012
      Καταιγίδα σκληρότατων μέτρων, που θα υποβαθμίζουν σταθερά την επόμενη τριετία το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, εν όψει και της άφιξης της τρόικας τη μεθεπόμενη εβδομάδα ετοιμάζει η κυβέρνηση, υπακούοντας με "στρατιωτική πειθαρχία" στις διαταγές Βερολίνου, Ε.Ε. και ΔΝΤ, ενώ η αρχή γίνεται με το πολυνομοσχέδιο που παρουσίασε προχθές στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών και το οποίο κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή.
      Πολυνομοσχέδιο, άφιξη τρόικας και PSI και στο βάθος ακόμη πιο σκληρά μέτρα
      Τα μέτρα έρχονται μέσα σε ένα κλίμα πρωτοφανούς τρομοκράτησης των Ελλήνων πολιτών τόσο από πλευράς δανειστών (με ενδεικτική την προχθεσινή δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν για τρίμηνη καθυστέρηση στην καταβολή των δόσεων του Δεκεμβρίου και του Μαρτίου) όσο και από κυβερνητικής πλευράς (σενάρια εξόδου από το ευρώ, παρ' ότι αυτά διαψεύδονται από τις Βρυξέλλες -και όχι μόνο...).
      Πέραν όμως αυτών των δειγμάτων γραφής, χαρακτηριστικό της βιαιότητας των μέτρων που έρχονται είναι αφενός το ότι ο Ευ. Βενιζέλος ζήτησε να γίνουν συναντήσεις ανάμεσα στον ίδιον και τους συναδέλφους του επικεφαλής όλων των άλλων υπουργείων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα (δηλαδή των υπουργείων Εργασίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Υποδομών και Υγείας) και αφετέρου το ότι ζήτησε, σε ό,τι αφορά στο πολυνομοσχέδιο, την “ισχυρή πολιτική υποστήριξη από σύσσωμη την κυβέρνηση και από τα τρία κόμματα που τη στηρίζουν”.
      Το ίδιο δραματικοί ήταν και οι τόνοι στην εισήγησή του: “Ζούμε το προοίμιο της σκληρής διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα. Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης, τώρα πρέπει να τεθούν όλα τα ζητήματα και να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον λαό μας, γιατί οι δεσμεύσεις θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι το 2015. Δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης μετά την υπογραφή και μετά την κύρωση από τη Βουλή...”. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, χωρίς "κόκκινες γραμμές", η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια ετοιμάζει ακόμη χειρότερες ημέρες για εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά.
      Αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο, αυτό θα κατατεθεί την ερχόμενη Τρίτη, ώστε να ανακοινωθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην ολομέλεια της Βουλής και να ψηφιστεί, όπως αποφάσισε προχθές το υπουργικό συμβούλιο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Δηλαδή θα συζητηθεί στην επιτροπή την Τετάρτη και κατά πάσα πιθανότητα στην ολομέλεια την Πέμπτη.
      Σύμφωνα με πληροφορίες, με το πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση εισάγει αντικειμενικά κριτήρια για τον έλεγχο περίπου 850.000 ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, ενώ, παραδεχόμενη εμμέσως την αδυναμία της να ελέγξει τη φοροδιαφυγή, δίνει τη δυνατότητα στους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες του Δημοσίου, καταβάλλοντας από 100 ευρώ τον μήνα, να εξοφλήσουν έως και σε 60 δόσεις τα χρέη τους (συνολικά αυτά ανέρχονται σε 42 δισ. ευρώ) προς το Δημόσιο με ευνοϊκούς όρους.
      Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ακόμη ότι το πολυνομοσχέδιο προβλέπει:

      Ληξιπρόθεσμα: Όσοι έχουν βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και τελωνεία έως τις 31 Ιανουαρίου 2012 μπορούν έως αυτήν την ημερομηνία να υποβάλουν αίτηση ρύθμισης:
      * Εφάπαξ, με απαλλαγή από το 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
      * Σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 90%.
      * Σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 75%.
      * Σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 60%.
      * Σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 45%.
      * Σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή από το 25%.
      Εισπρακτικές εταιρείες: Το Δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας καθώς και τα ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμοί θα μπορούν να αναθέτουν σε εισπρακτικές εταιρείες ή κοινοπραξίες αυτών την ενημέρωση των οφειλετών τους για τις οφειλές και για τα τυχόν προγράμματα ρυθμίσεων ή αποπληρωμής των οφειλών αυτών. Πρακτικά δηλαδή γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού που θα φέρει τη χώρα σε συνθήκες προηγούμενων εποχών.
      Αντικειμενικά κριτήρια: Κατά τη διάρκεια ελέγχων τα ακαθάριστα έσοδα, τα φορολογητέα κέρδη και ο οφειλόμενος ΦΠΑ θα προσδιορίζονται λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων, τις δαπάνες σε μετρητά, τη σχέση της τιμής πώλησης των διαφόρων αγαθών έναντι του συνολικού τζίρου, στοιχεία ανάλυσης ρευστότητας αλλά και πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ή και τρίτοι (π.χ. μπορούν να αξιοποιούνται στοιχεία από υποθηκοφυλακεία, δικηγορικά ή συμβολαιογραφικά γραφεία κ.λπ.).
      Ο υπολογισμός τους θα καθοριστεί αναλυτικά με υπουργική απόφαση που θα αφορά τον προσδιορισμό με έμμεσο τρόπο των εσόδων, κερδών, εκροών και ΦΠΑ και με μεταβλητές, όπως θα είναι:
      * Ο κλάδος και το είδος της δραστηριότητας.
      * Ο τόπος και ο χρόνος άσκησης του επαγγέλματος.
      * Η επιφάνεια της επαγγελματικής εγκατάστασης.
      * Οι μισθολογικές δαπάνες.
      * Οι λειτουργικές δαπάνες.
      * Το μεικτό ποσοστό κέρδους ανάλογα με το είδος των πωλούμενων αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών.
      Πτωχευτικός Κώδικας: Η συζήτηση αίτησης για κήρυξη πτώχευσης θα είναι απαράδεκτη εάν το αργότερο σε 20 ημέρες από την κατάθεσή της στο δικαστήριο δεν κοινοποιηθεί αντίγραφο στη ΔΟΥ (καθώς και στη διοίκηση του ΙΚΑ ΕΤΑΜ) εκείνου του οποίου ζητείται η πτώχευση.
      Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων που αφορούν τα φορτηγά και τους δικηγόρους, ρυθμίζονται θέματα Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών στο Δημόσιο, χρεών - δανειοδότησης και αναχρηματοδότησης δήμων, ενώ καταργούνται και περιττές επιδόσεις κατασχετηρίων σε περιπτώσεις πλειστηριασμών.


      Το νέο πρόγραμμα και το PSI

      Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ευ. Βενιζέλος στο υπουργικό συμβούλιο, η διαδικασία του PSI έχει ως εξής: Στις 16 Ιανουαρίου αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα. Εκείνες περίπου τις ημέρες υπολογίζεται να ολοκληρωθεί το σχήμα του PSI μέσα από τη διαβούλευση με τον ιδιωτικό τομέα. Στη συνέχεια θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τους όρους προκειμένου να εκταμιευτούν τα αναγκαία για το PSI ποσά.
      Στη συνέχεια θα οριστικοποιηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα του νέου προγράμματος. Μετά θα πρέπει να εγκριθεί το πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τους όρους και το χρηματοδοτικό σχήμα από τα ευρωπαϊκά όργανα, το ΔΝΤ, από ορισμένα κράτη - μέλη που έχουν σχετικές συνταγματικές προβλέψεις και φυσικά από την Ελλάδα με την ψήφιση σχετικού νόμου. Τέλος, πρέπει να γίνει η εκταμίευση της δόσης.
      Με βάση τις μέχρι τούδε πληροφορίες, κυβέρνηση και τρόικα αποδέχθηκαν το αίτημα των ομολογιούχων τα νέα ομόλογα να διέπονται από το αγγλικό δίκαιο και από το ίδιο νομικό καθεστώς που θα διέπεται και το δάνειο των 30 δισ. ευρώ, το οποίο θα παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα για να χρηματοδοτήσει το PSI. Από την πλευρά τους οι ομολογιούχοι υπαναχώρησαν από την αρχική τους θέση να μην υπερβούν οι ζημίες το 54% και δέχτηκαν να συζητήσουν επιτόκιο της τάξης του 4% με 5%, όχι μεγαλύτερο.

      Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

      Ασίστ… του Μίκη στους παλαίμαχους


      Ασίστ… του Μίκη στους παλαίμαχους


      Τους κάλεσε να αγωνιστούν με την κοινωνία για τη σωτηρία της χώρας
      Μια άκρως συμβολική και κατ’ εξοχήν ουσιαστική συνάντηση με παλαίμαχους ποδοσφαιριστές είχε ο Μίκης Θεοδωράκης, καλώντας τους να αγωνιστούν για μια άλλη Ελλάδα, για μια άλλη κοινωνία, με το ίδιο πάθος που τους διέκρινε και στους αγωνιστικούς χώρους. Παρομοιάζοντας τα χαρακτηριστικά και την καλή οργάνωση μιας ποδοσφαιρικής ομάδας με την ανάγκη ομαδικότητας, αγωνιστικότητας και ήθους που επιβάλλει η κατάσταση που διαμορφώνεται, τους κάλεσε να αποτελέσουν και αυτοί παράδειγμα κινητοποίησης του λαού για τη σωτηρία της χώρας.
      Στη συνάντηση, που έγινε την προηγούμενη βδομάδα, εκτός από την αγάπη του για το ποδόσφαιρο, ο Μίκης μοιράστηκε με τους ποδοσφαιριστές Τάκη Λουκανίδη, Νίκο Σαργκάνη, Μίμη Παπαϊωάννου, Γιώργο Δαρίβα, Νίκο Μάλλιαρη και Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και τις αγωνίες του για το σήμερα και το αύριο της χώρας. Στις δύσκολες στιγμές που περνάει ο ελληνικός λαός, το παράδειγμα των διεθνών, ο τρόπος οργάνωσης της εθνικής ομάδας, η συσπείρωση, δηλαδή, ανθρώπων που πετυχαίνουν να γίνουν σύνολο και να διαγράψουν μια μεγάλη πορεία μέσα σε κλίμα συλλογικότητας και ισότητας, αποτελεί παράδειγμα για το σύνολο της κοινωνίας, τόνισε ο Μίκης Θεοδωράκης. Παράλληλα, επισήμανε ότι το συλλογικό και αγωνιστικό πνεύμα της εθνικής ομάδας πρέπει να περάσει στην κοινωνία και να μετουσιωθεί σε αντίσταση απέναντι στα μέτρα που επιβάλλουν οι ξένοι και υλοποιούν οι κυβερνώντες.
      «Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες είμαστε όλοι φορτωμένοι με την ίδια ευθύνη, έχουμε το ίδιο χρέος και τις ίδιες υποχρεώσεις για την οργάνωση του αγώνα. Μια καθολική αντίσταση απέναντι στο σημερινό σύστημα εξουσίας, με σκοπό να απαλλάξουμε τη χώρα από την παρουσία του συστήματος και στη θέση του να προσφέρουμε στο λαό μας αξιοπρέπεια, ευημερία, κοινωνική πρόοδο και τη δυνατότητα να πάρει τη μοίρα του στα δικά του χέρια, μέσα από μια πραγματική και δίκαιη δημοκρατία. Αναδεικνύοντας τα κοινά σημεία που μας ενώνουν, εγκαινιάζοντας την τακτική που λέει, κάθε φορά και ένα μεγάλο βήμα μπροστά, να οργανωθούμε σε όλη τη χώρα και να υπερασπιστούμε το δημόσιο πλούτο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μίκης στη συζήτηση με τους διεθνείς ποδοσφαιριστές.
      Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις του Μίκη Θεοδωράκη με τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, τους «λαϊκούς ήρωες», όπως τους αποκαλεί, και γενικότερα με το ποδόσφαιρο ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια και «ολοκληρώθηκαν» στην πορεία της εθνικής ομάδας για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2004. Η πρώτη μεγάλη συνάντηση του Έλληνα μουσικοσυνθέτη με δεκάδες βετεράνους και εν ενεργεία ποδοσφαιριστές, είχε πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο του 2003, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, μετά την πρόκριση της εθνικής στα τελικά του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
      Ελάχιστοι γνωρίζουν όμως ότι ο Μίκης επικοινωνούσε και εμψύχωνε την προσπάθεια των διεθνών στα κρίσιμα παιχνίδια της Πορτογαλίας. «Να ξέρετε ότι η σκέψη όλων μας είναι κοντά σας. Στον αυριανό αγώνα επωμίζεσθε ένα μεγάλο βάρος. Είμαστε, όμως, βέβαιοι ότι όπως κάνατε ως τώρα θα μετατρέψετε το αρνητικό σε θετικό και θα θριαμβεύσετε. Είστε ικανοί. Πιστέψτε στον εαυτό σας, όπως όλοι μας πιστεύουμε σε σας», απαντούσε με επιστολή την παραμονή του τελικού με την Πορτογαλία, στους ποδοσφαιριστές της Εθνικής, οι οποίοι του είχαν στείλει από την Λισσαβώνα μια μπάλα με τις υπογραφές τους.
      Τέλος, να πούμε ότι ο Μίκης είχε ιδιαίτερη συζήτηση με τον Τζόρτζεβιτς για την ενιαία Γιουγκοσλαβία, λέγοντας ότι διατηρούσε σχέσεις με τον Τίτο, και επισημαίνοντας ότι μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, της οποίας το κοινωνικό σύστημα δεν άρεσε, τα διεθνή συμφέροντα επιδιώκουν σήμερα τη διάλυση της Ελλάδας.
      Ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης, παράλληλα, αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ποδόσφαιρο, την αδιαφορία των κυβερνώντων στην παρακμή του αθλήματος, τα συσσωρευμένα χρέη των παραγόντων και τους χαμηλόμισθους αλλά απλήρωτους ποδοσφαιριστές.
      Στους διεθνείς με τους οποίους μοιράστηκε τις αγωνίες του ο Μίκης αφιέρωσε το τελευταίο βιβλίο του Σπίθα, για μια Ελλάδα ανεξάρτητη και δυνατή, επίσης τους διάβασε ολόκληρη τη διακήρυξη για την ΕΛληνική ΛΑϊκή Δημοκρατική Αντίσταση (ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α.) και τους κάλεσε να μιλήσουν για τη συλλογικότητα και την αγωνιστικότητα που διδάσκει το καλό και καθαρό ποδόσφαιρο.